dijous, 24 d’agost del 2023

ELECCIONS PASO A L'ARGENTINA

 



 

La premsa argentina i mundial coincideixen a qualificar de gran sorpresa el resultat de les eleccions PASO celebrades aquest diumenge 13 d'agost a l'Argentina. Per a explicar aquesta sorpresa al públic no argentí, hem de tenir en compte l'enorme desastre econòmic i social que han suposat aquests últims anys de govern del Partit Justicialista (peronista).

 

Els quatre candidats que concorrien a les PASO amb opcions a convertir-se en el pròxim president argentí a la tardor, comparteixen la ideologia liberal –en els seus diferents graus- i formen part del partit atlantista –en les seves diferents famílies– Des de Milei a Massa les diferències són de matís, mai d'essència.

 El gran vencedor Javier Milei, fundador del partit "La Libertad Avanza", deu el seu triomf a l'atac constant a la classe política que amb la seva ineptitud ha portat a l'Argentina a la caòtica situació actual; no li falta raó en aquest argument. Però Milei és dels que mai critica a la classe econòmica mundialista que és la culpable original. Políticament se'l situa en l'extrema dreta, però en realitat és una ultraliberal (anarco liberal, li agrada autoanomenar-se) admirador de Margaret Thatcher (que va declarar la guerra a l'Argentina) i favorable al mercat lliure d'òrgans humans, com ell mateix ha repetit. El partit espanyol VOX ha estat el primer a felicitar-lo.

 La coalició opositora de centredreta JxC (Juntos por el Cambio) és el perdedor polític de la nit, el seu segon lloc queda lluny del que s'esperava i la distància amb el Justicialisme és molt petita. En l'elecció interna, la ultradretana liberal Patricia Bullrich s'imposa al més centrista Larreta, actual alcalde de Buenos Aires. Bullirch, militant dels Montoneros en els setanta, és avui molt similar a Milei en la seva visió econòmica encara que sense arribar caure en els seus histrionismes. Pel seu marit, jueu-argentí, té estrets vincles amb Israel.

 La coalició governamental "Unidos por la Patria" (UxP) queda en tercer lloc, el seu nucli polític, el Partit Justicialista recull els pitjors resultats de la seva història. El candidat secundat per Cristina Kirchner i l'ala esquerrana que governa el Partit, ha tret un resultat ridícul. L'elecció interna la guanya Sergio Massa, un altre centrista, lligat al grup de comunicació de "Vila Manzano", secundat per l'exili cubà i el Partit Demòcrata dels EUA.

Les PASO (Primaries, Obiertes, Simultànies, Obligatòries) no produeixen cap efecte administratiu immediat, però sí que defineixen els candidats de cada bloc i deixen entreveure qui pot ser el guanyador. Després dels resultats d'ahir, la segona volta a l'octubre té altes possibilitats de ser un duel Milei-Bullirch –"tanto monta, monta tanto"- amb el que l'Argentina s'endinsarà en quatre anys d'ultra-liberalisme i submissió servil a l'atlantisme, amb una possible dolarització de l'economia.

El Peronisme anirà a l'oposició durament derrotat, la bona notícia seria que aquesta derrota sense pal·liatius suposi canvis interns en el Partit Justicialista i una activació política dels sectors nacionals i socials del Peronisme que estan avui dispersos i sense cohesió política a l'Argentina.

Les PASO han estat un primer advertiment de com està avui el panorama polític a l'Argentina. A l'octubre tornarem per a parlar dels resultats electorals definitius.

Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top