dilluns, 12 de desembre del 2022

EL BISCIONE VISCONTEO, L'AGUILA IMPERIAL I EL DUCAT DE MILÀ.

 


Qui visiti Milà o altres ciutats que van formar part del Ducat de Milà, també anomenat Insubria, veurà freqüentment a palaus, castell i edificis antics un escut amb quatre quadrants, dos amb l'àliga negra sobre fons groc i dos més amb una serp empassant-se a un nen. L'àguila és la bandera del Sacro-Imperi Romà Germànic. La serp, en realitat un biscione heràldic (“gran colobra”) és l'escut de la família Visconti, adoptat en aquesta forma per Otón Visconti a la tornada de les croades, el nen engolit pel biscione és un nen “moro”. 
 
 
Després de la caiguda de l'Imperi romà i després del domini ostrogot i llombard (al qual dedicarem una altra entrada) i després un període de lluites internes, els Visconti es fan amb el poder de la ciutat de Milà. El 1221 els gibelins Visconti, van derrotar la família rival Della Torre, güelfs. Otón Visconti és nomenat arquebisbe de Milà i els seus successors es fan amb el govern de la ciutat. 
 
 
El 1395 es constitueix oficialment el Ducat en ser atorgant el títol per l'Emperador sacro-germànic, Wenceslado. Per això el Ducat llueix tant el símbol imperial com el biscione visconteo.
 
L'ús de serps, dracs i biscions és antic a l'heràldica europea, i hi ha diverses possibles interpretacions del seu origen. En el cas dels Visconti, l'ús de la serp –encara que després fos modificada per Otón després de tornar de les croades –es relacions amb el seu origen longobard, el poble germà-escandinau que es va assentar a la regió, i que va aportar molta nòrdica a la regió.
 
Després de la caiguda dels Visconti i un període caòtic conegut com la República Ambrosiana. Una nova dinastia va arribar al govern insubre, els Sforza –emparentats amb els Visconti- que van mantenir la mateixa simbologia. 
 
 
El Ducat de Milà va continuar sent una realitat política i un important actor geopolític de la Mitteleuropa fins a la seva dissolució per Napoleó el 1796. 
 
Com a curiositat assenyalar que l'escut de la casa d'automòbils milanesa Alfa Romeo, combina el biscione visconteo amb la creu de sant Jordi, un altre símbol tradicional de Llombardia.
 
 
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top