Macron, que amb la seva LREM només va aconseguir el 7% dels vots,
continua planejant una renovació governamental per a encarar l'última fase de
la seva presidència.
Marine Le Pen s'enfronta a una situació interna que haurà de resoldre
satisfactòriament si vol passar a la segona volta i optar a la presidència del
país. Ella sap que si no ho aconsegueix, als seus cinquanta-tres anys, tindrà
un futur polític compromès.
En la nostra anàlisi de la primera volta d'aquestes eleccions regionals assenyalàvem que l'única oportunitat del RN per a salvar el resultat era aconseguir l'elecció del seu candidat –el més votat en la primera volta- per a la presidència de la PACA (Provença-Alps marítims). No ha estat així. El candidat del RN, Thierry Mariani va aconseguir un 42,3% dels vots, mentre que el candidat de la dreta (amb el suport per la dreta, el centre, l'esquerra, els comunistes, els anarquistes, la premsa, la televisió ... i el que faci falta) va obtenir el 57,7% dels sufragis i la seva reelecció.
Els analistes coincideixen a assenyalar que el problema del RN és no haver mobilitzat al seu electorat. Al nostre judici, les causes d'aquesta abstenció han estat, principalment:
-La insistència de Marine Le Pen a parlar durant tota la campanya d'un "islam compatible amb els valors de la República francesa". Aquesta frase "integracionista" ja està dita i repetida per l'esquerra, la dreta i el centre des de fa dècades. Si en un context de progressiva radicalització i enfrontament, el RN només repeteix el mateix que la resta, per a què aniran a votar-lo els seus electors? Perquè recordem que els electors del RN són precisament el que volen solucions realistes al problema de la islamització, no discursos "correctes" inoperant i infectius. –
-Complementàriament, la negació de Marine Le Pen d'assumir el discurs del "gran reemplaçament" demogràfic, una situació cada cop més visible entre els francesos i molt especialment entre els votants del RN, que veuen clarament com aquesta substitució demogràfica es va convertint en una realitat notable en els seus barris i ciutats. Si el RN renuncia a enfrontar-se al problema que acabarà amb la idea de França que tenen els seus votants, per què anar a les urnes?
-Marginalització dels candidats més "ferms", que –sempre- són la base de l'estructura local de qualsevol partit. Els més "ferms" són els més disposats a treballar localment sense res a canvi, és la militància desinteressada i abnegada la que assegura la implantació territorial –tan important en unes eleccions regionals- i és ben sabut quin tipus de militant és el que està disposat a aquest treball. Marginalitzar-los per les pressions dels "políticament correcte" té resultats fàcilment previsibles.
En definitiva, Marine ha intentat buscar un electorat més "moderat" i no solament no ho ha aconseguit, sinó que ha desmobilitzat el seu. Aquest pròxim cap de setmana, 3 i 4 de juliol, el RN celebra el seu Congrés nacional a Perpinyà, el primer que se celebra amb la moral baixa i en regressió electoral.
Marine, que no ha fet cap autocrítica després de les regionals, s'ha limitat a dir "no canviarem la nostra línia", però aquesta afirmació no pot amagar les tensions internes que si no s'aconsegueixen tancar en aquest congrés, es traduiran en una progressiva feblesa interna, i això a només nou mesos de les eleccions presidencials.
ERB.
0 commentaires