dimarts, 8 de juny del 2021

UPPSALA RECORD D'UNA VISITA A L'ANTIGA CAPITAL VIKINGA.


En els darrers anys, Estocolm s'ha convertit en una destinació turística de creixent importància. Les línies aèries regulars utilitzen els aeroports de Bromma i Arlanda. Les anomenades de "baix cost" aterren en Skasvsta, en Nykoping, a uns 100 quilòmetres de la capital sueca. En cas d'aterrar aquí és convenient assegurar-se que algú ens estigui esperant o de tenir molt clar i contractat prèviament el mitjà de transport cap al nostre hotel.


Pels que visitin Estocolm, Uppsala és una visita obligada per al viatger interessat en la història i la identitat. Una bona manera de començar la ruta cap a Uppsala és passar per Saltsjoebaden, amb el seu famós Gran Hotel, situat en un arxipèlag veí a Estocolm, i fer una passejada per les ribes i realitzar una petita travessia en un vaixell de lloguer. La latitud permet contemplar bells capvespres a les 15.10 hores en horari d'hivern i espectaculars matinades a les 2.45 hores a l'estiu.

 

El castell de Drottningholm.

Una vegada en el cotxe i abans d'arribar a Uppsala, gairebé com a parada obligada ens trobem amb el castell de Drottningholm, utilitzat actualment com a residència estiuenca de la família reial sueca. El castell, construït durant el segle XVII, se situa sobre el llac Mälaren i és un dels millors exemples del Barroc escandinau, tant en l'arquitectura com en el disseny dels jardins que li envolten. Un teatre, encara en actiu, i un anomenat "pavelló xinès", completen el conjunt monumental.

Uppsala, ciutat universitària.


L'actual ciutat d'Uppsala va créixer entorn de dos monuments que van imprimir un caràcter propi a la ciutat: la catedral i la universitat. Monuments pels quals és coneguda a la resta d'Europa, a més de ser el lloc de naixement del més famós director de cinema suec, Ingmar Bergman.

La catedral és la més coneguda Suècia i la més gran d'Escandinàvia. Construïda en un gòtic de gran verticalitat, mereix una acurada visita, encara que haurem de tenir en compte que gran part del que veurem, a causa d'un gran incendi, és una reconstrucció posterior del segle XVIII.

La Universitat, fundada en 1477, és la més antiga i prestigiosa d'Escandinàvia. Allí van estudiar personatges tan importants com Celsius -el creador del termòmetre amb el qual mesurem la temperatura- i d'altres amb un important lloc en la història, la cultura i la identitat sueca com per exemple: RudbeckGeijerAtterbom i Strinberg.

Uppsala és una ciutat amb un gran ambient universitari, amb el que de vida i vitalitat suposa. En els darreres anys també ha guanyat fama el Carnestoltes boja, en el qual es reflecteix la típica bellesa i espontaneïtat de la joventut sueca, encara que lamentablement cada vegada augmenta la desagradable presència de les noves "realitats multiculturals" que tot ho espatllen.

 

Gamla Uppsala, el gran centre viking.

El primer edifici de l'actual ciutat d'Uppsala data del segle XI i se situa a uns cinc quilòmetres de la ciutat, a la zona avui coneguda com a Gamla Uppsala (en suec l'Antiga Uppsala).
En aquest indret trobem grans túmuls d'enterraments amb un total de 250 a 300 tombes, allí reposen els reis de Suècia des d'època prehistòrica.

El lloc era ja conegut en època pre-vikinga –podríem retrotreure'ns a milers d'anys abans de la nostra Era- per ser el lloc en el qual regnava la mítica dinastia de Ynglinda, els membres de la qual deien descendir del principal Déu del Panteó escandinau, Odín, entre els seus títols precisament destacava el de "fills d'Odín".

Arqueològicament i històricament hi ha confirmació de l'existència de, com a mínim, tres reis d'aquesta dinastia: AunEgil i Adils, esmentats en el poema Ynglindasaga.

Seguint amb la història, direm que Suècia va néixer en el segle VII, fruit de la unió de dos pobles: els götar –antecessors dels gots- i els svear (Sverige és el nom de Suècia en suec), tots dos pobles estaven governats per reis descendents de la dinastia Ynglinda –també anomenada la Dinastia d'Uppsala-. Els svear havien aconseguit crear un important regne amb un important paper polític i comercial, el centre del qual era precisament Uppsala.

 

En època vikinga, Uppsala va ser la ciutat més important de Suècia. En ella se celebrava el Thing -assemblea d'homes lliures- de tots els suecs. A pocs metres del lloc de la celebració del Thing estava el Disting, la fira comercial local, en el punt on encara avui se celebra.

Immediatament al costat, se situava el gran centre religiós més important d'Escandinàvia de la religió vikinga, amb un temple dedicat a Odín, ThorFreia. Gràcies al cronista alemany Adàn de Bremen tenim constatades pràctiques paganes fins a una data tan tardana com 1070. La descripció d'aquest cronista és precisament la que es va fer servir en la famosa sèrie Víkings per a recrear aquest temple en un dels seus capítols. Amb la cristianització de Suècia, es va construir sobre aquest temple viking una església cristiana que encara avui presideix el lloc.


A molt poca distància de l'antic temple odinista i l'actual església està el restaurant d'evocador nom "Odnisburg", un lloc ineludible i testimoni del passat, alhora que serveix un excel·lent menjar tradicional suec acompanyat d'una gran varietat de cerveses locals. Tot en la més pura tradició vikinga.

 

Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top