diumenge, 12 d’abril del 2020

EUROPA. TRIOLOGIA DE ROBERT STEUCKERS.



Europa és una realitat identitària assentada sobre un territori concret, i com a tal sotmesa a les lleis constants de la geopolítica, d'això ens parla Robert Steuckers en la seva trilogia titula dóna "Europa". 

Els subtítols dels tres volums són clarificadors de el contingut dels mateixos:
I Valeurs et racines profondes de l´Europe.
II De l´Europe aux périphéries, une géopolitque continentale.
III L´Europe, un balcon sur le monde.

Steuckers explica l'origen i els fonamenti de la ciència geopolítica, des del seu fundador Haushofer a figures destacades com Mackinder; les seves claus: el gran joc mundial pel control de la Ruta de la Seda, abans ruta comercial i avui d'hidrocarburs, i com tots els conflictes internacionals són explicats sempre en clau geopolítica de control mundial. L'obra dedica extensos capítols a Europa com a territori d'unitat de cultura i civilització històricament amenaçat per enemics vinguts de sud-est (àrabs) i de centre de Euràsia (turcs) i insisteix mostrar-nos que només quan Europa ha sabut unir-se, és quan ha estat capaç de vèncer i rebutjar aquestes amenaces. Afegeix que en els últims segles, Europa ha causa de fer front a una nova amenaça en creixent tensió dialèctica, l'atlantisme dirigit des dels Estats Units.

Steuckers també ens parla de el nou món post-Guerra Freda, que -desmentient a Fukuyama- és conflictiu i tens i en el qual es diverses potències s'enfronten a una realitat cada més multipolar, però que sempre sotmesa a les lleis de li geopolítica. Steuckers assenyala encertadament quines haurien de ser les línies d'actuació europea, sinó volem enfrontar-nos a la desaparició. Robert Steuckers (1956), escriptor, traductor, conferenciant, geopolític flamenc, europeu i profundament europeista, és una de les figures intel·lectuals de la Nouvelle École, de la qual van participar Alain de Benoist i el seu gran amic Guillaume Faye. Va ser director de diverses revistes i ara dirigeix blocs ideològics i geopolítics. Amic personal meu, junts hem participats en conferències a Bayreuth (Alemanya) i París, agraeixo molt que em esmenti en aquesta trilogia.

En definitiva un llibre necessari per a qui vulgui conèixer la realitat geopolítica d'Europa, i com afrontar el món multipolar des d'una perspectiva activa i compromesa amb la construcció d'Europa com a potència mundial.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top