dimarts, 4 de febrer del 2020

PRECISIONS SOBRE L'APLICACIÓ I L'IMPACTE ECONÒMIC-COMERCIAL DEL BREXIT.


Després de l'aprovació del Brexit, partidaris i detractors han fet diversos comentaris per reforçar la seva posició, els catastrofistes anuncien un 2020 desastrós per l'economia del Regne Unit, mentre que els defensors parlen d'un creixement espectacular aquest any del qual ja començarien a notar-se els primers símptomes.

No sabem si l'economia britànica creixerà o no en 2020, però en cap cas serà conseqüència -positiva o negativa- del Brexit.
Amb l'aprovació del Brexit, la situació duanera i comercial entre el Regne Unit i la UE es mantindrà igual durant tot el procés transitori, és a dir, a efectes pràctics el Regne Unit segueix sent membre de la UE, de manera que no hi ha canvis aranzelaris ni processos de despatxos duaners.

El període transitori està fixat per a un any, durant el qual la UE i el Regne Unit hauran de negociar quina serà la nova relació duanera entre ells. Regne Unit deixarà d'aplicar el codi duaner comú de la UE i haurà d'elaborar-ne un de nou i propi
La UE ha dit que un any és un període massa curt, però Boris Johnson ha declarat que el Regne Unit no ho allargarà ni un dia més.

És imprevisible com pot acabar aquesta negociació.
Londres aspira a tenir un tracte similar al de Suïssa o Noruega, és a dir, que hi hagi tràmit duaner entre el Regne Unit i la UE (aquesta és la conseqüència directa i inevitable de la sortida) però que l'emissió d'un certificat (EUR-1) suposi la no existència de cap mena d'aranzel, o un acord especial com els signats amb Austràlia i Canadà.   . La UE no ha definit la seva postura, que anirà determinant segons es negociïn les qüestions concretes, de manera que el Regne Unit pot aconseguir l'estatus que desitja, o com -seria el pitjor dels casos- convertir-se en un "tercer país" amb restriccions i impostos més elevats.
Per tant, no hi ha cap possibilitat d'avaluar les conseqüències del Brexit fins a l'any que ve, ni tampoc de determinar si el Brexit finalment serà "dur" o "tou".

Un altre punt en el qual partidaris i detractors exposen els seus arguments és el del famós "col·lapse" de la frontera i els possibles problemes de proveïment. Igual que en el punt anterior no es pot determinar res fins que el període de transició no acabi, però el que en aquest cas sí que és segur -finalitzi com finalitzi la negociació- és que els productes de la UE hauran de passar tràmit duaner a l'entrada al Regne Unit i els productes d'exportació dels britànics el mateix cap a la UE; això provocarà que tots els camions i vaixells que ara entren i surten del Regne Unit sense aturar-se a la frontera, hauran de fer-ho i esperar que s'aprovi el tràmit duaner i la mercaderia que transporten per entrar i/o sortir del territori britànic, que això provoqui o no un col·lapse a les carreteres i ports dependrà en primer lloc de l'agilitat de les autoritats duaneres britàniques i en segon lloc de la quantitat de tràmits duaners que es requereixin, i tot això serà conseqüència directa de com quedarà la negociació comercial i duanera entre Londres i Brussel·les.

Enric Ravello Barber.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top