dimarts, 22 de novembre del 2016

CONFERÈNCIA DE FERNANDO SAIEH AL PARLAMENT EUROPEU.


El passat 9 de novembre, l'enginyer xilè, Fernando Saieh Alonso, va pronunciar una conferència al Parlament europeu amb el títol "Fòrum Sao Paulo: La importància d'Europa a Amèrica del Sud", organitzada pel think-tank EurHope i que vaig tenir l’honor de presentar. La conferència va despertar un alt interès que es va confirmar amb l'assistència de diversos eurodiputats i públic especialitzat.

L'argument principal de la conferència era analitzar l'anomenat "Fòrum de Sao Paulo" i exposar el públic les tendències geopolítica i de continentalització en què es mou amèrica del Sud.

Saieh va definir el Fòrum Sao Paulo (FSP) com "una organització de caràcter supranacional que aglutina els principals partits polítics i organitzacions d'esquerra, i el principal objectiu és la conquesta de propòsits geopolítics a nivell regional per mitjà de la utilització de la democràcia com objecte de la seva revolució la forma d'operar consisteix a utilitzar l'arquitectura política dels països, ja siguin institucionals o no institucionals, com són ara les ONG, amb l'objecte de materialitzar una agenda que es porta a terme al marge dels interessos particulars de cada país ". Pel que fa als seus interessos geopolítics  concrets, Fernando Saieh després d'explicar que l'eix del món es desplaça de l'Atlàntic al Pacífic, va assenyalar que: "la conquesta dels grans espais geogràfics considera avui més que mai el domini i el control sobre els mars i oceans. Sota aquest escenari, un país com Brasil, que no es troba en cap dels casos abans esmentats i que representa ni més ni menys que a la setena economia del món, avui més que mai s'ha fet present la necessitat imperiosa de comptar amb una sortida a l'Oceà Pacífic. Per la resta, la seva ex presidenta Dilma Rousseff (membre del Partit dels Treballadors, afiliat al FSP), va declarar al desembre de 2013 que "el futur de la regió depèn de la unió dels dos oceans". És a dir el FSP tindria com a objectiu un Brasil bioceànic (ja sigui per expansió fronteres ja sigui per influència en l'àrea boliviana), supeditant aquest objectiu a les tendències geopolítiques de les altres potències sud-americanes -especialment Argentina- a aquest objectiu.


La conferència va passar a exposar com aquests moviments geopolítics pot afectar l'equilibri de l'anomenat "Tauler Mundial", concretament sobre Europa, afirmant: "Europa està sent arrossegada a una situació que és insostenible en el llarg termini, la qual cosa resumeixo com un conjunt de tres situacions que estan íntimament vinculades. És a dir, d'una banda, l'assistència a l’Àfrica i el control de la immigració massiva; d'altra banda, la desvinculació del problema de l'Orient Mitjà per part dels Estats Units -la qual cosa ja s'ha vist amb Obama i és d'esperar que Trump segueixi sobre el mateix camí-, que significarà que Europa deguda al fet futur carregar amb aquest assumpte; i finalment, el tercer problema i que és la clau d'aquest assumpte és que Europa haurà de lidiar amb el mur artificial que s'ha aixecat amb Rússia ". I va afegir que Europa haurà de jugar les seves cartes geopolítiques d'una manera nova: "A la meva manera de veure si Europa aconsegueix una entesa amb Rússia, el problema de l'Orient Mitjà es resoldrà en conjunt i de manera natural. De la mateixa manera que l'assistència a l'Àfrica. És per això, que un aliat natural d'Europa és Sud-amèrica, tant pel seu immens llegat cultural, com també la necessitat de Sud-amèrica de comptar amb un aliat que li permeti no quedar exposat a les futures tensions geopolítiques entre els Estats Units i l'eix Xina- Rússia, i a nivell regional, entre l'Aliança del Pacífic i el Mercosur, aquest últim fortament influït pel Fòrum de Sao Paulo "


Fernando Saieh va acabar la seva brillant conferència exposant la seva perspectiva de quin serà el desenvolupament dels esdeveniments mundials en els propers anys

"Hi ha una tendència a la imposició de determinada hegemonia cultural, on el territori a conquerir és l'home. És allà on es lliura la batalla i per això el liberalisme juntament amb el marxisme han aconseguit una síntesi perfecta al liberal-socialisme. Dit això, esperem veure en el futur que la nova antítesi que plantegessin serà la lluita a mort contra els nacionalismes i la identitat dels pobles. El perill és que en aquest cas, si fem servir la dialèctica marxista, és que no hi haurà una síntesi possible".
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top