divendres, 24 de juny del 2016

REFERÈNDUM AL REGNE UNIT: ALGUNES RELFEXIONES RÀPIDES.



No comparteixo l'eufòria desfermada pels resultats del referèndum no vinculant celebrat ahir al Regne Unit i que va donar la victòria als partidaris d'abandonar la UE.
Sens dubte el resultat té elements positius, com el fet que la votació tingui com a lectura el rebuig als euro-tecnòcrates de Brussel·les i a la política d'acollida de refugiats adoptada per Angela Merkel, i sobretot contra les negociacions per a l'entrada de Turquia a la UE i la lliure circulació dels 80 milions de trucs per la Unió Europa, en aquest sentit la conclusió és clara: l'entrada de Turquia significaria la fi de la Unió Europea, ningú pot permetre que això passi.

INDEPENDÈNCIA I SOBIRANIA.
No obstant això, si observem la realitat amb una mica més de fredor veurem que les coses són d'una altra manera.
És curiós que es parli de la "independència" del Regne Unit pel que fa als poders forts i anti-democràtics quan la City -un dels majors centres especulatius mundials- seguirà regint-ara més que mai- el destí d'Anglaterra. No és d'estranyar que personatges com Soros hagin apostat pel "brexit", la City ha jugat la carta de la Commonwealth, i de la insularitat britànica allunyada de la influència alemanya i de la competència de Frankfurt com a centre borsària de la UE. Recordem -per als desmemoriados- que Farage, el líder de l'UKIP, és un membre de la City.
De fet Anglaterra mai ha estat totalment dins dela UE, i ara sembla que tampoc estarà totalment fora.
Cal destacar que Escòcia i Irlanda del Nord han votat massivament per quedar-se a la UE (62% i 54% respectivament) és curiós que avui es parli del dia de la "independència del Regne Unit" amb la perspectiva de la separació d'Irlanda del nord i Escòcia, on ja es parla no només de quedar-se a la UE sinó d'adoptar la € com a moneda. Victòria pírrica del Regne Unit.


IMMIGRACIÓ
S'ha dit que el resultat del referèndum es deu en gran part al rebuig de la immigració massiva per part dels britànics -el que és un bon simptomàtic sí, però ...
-El Impacte numèric de l'arribada de refugiats al Regne Unit és molt baix, no és aquest el problema.
-El que es limitarà a la immigració dels països de la UE, que afectarà la immigració que és més assimilable al Regne Unit.
-Res canviarà sobre la immigració que realment està destrossant al Regne Unit, la qual prové de les seves antigues colònies extra-europees. És més és possible que immigrants europeus siguin expulsats del Regne Unit i que per substituir-los ... arribin més immigrants afro-asiàtics de les seves antigues colònies.

REFERÈNDUMS o EUROPA-POTÈNCIA.
Aquest és el tema clau. La sortida de Regne Unit és positiva si això serveix perquè es vagi el cavall de Troia americà de l'UE, i aquesta es pot construir reforçant l'eix continental: si no és un desastre.
Si el "brexit" serveix ara per anar celebrant referèndums a la resta de països, Europa tornarà a una situació prepolítica i potencialment intra-conflictiva, en un món en el qual geopolíticament només tenen poder real (és a dir SOBIRANIA real) els grans espais continentals.
Regne Unit, encara té certes possibilitats de poder ser un agent política fora de la UE; la resta de països no: una França que torni al franc caurà en la més brutal crisi econòmica, Els Països Baixos viuen de ser la seu fiscal d'empreses europees, per no parlar d'Itàlia, que també comença a demanar un referèndum per sortir de la UE, algú vol imaginar per un moment el futur d'una Itàlia amb la lira i fora de la UE? (D'Espanya o de Catalunya, ja ni parlem): és el discurs de la impotència
Que el referèndum, britànic serveixi per reflexionar sobre com construir una Europa potència real, no per donar vida a discursos anti-històrics, anti-realistes i potencialment ruïnosos per a Europa.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top