dilluns, 3 d’agost del 2015

GEOPOLÍTICA I MINORIES RUSSES: LA MEVA PARTICIPACIÓ AL II FÒRUM CONSTITUCIONAL DE KÍEV.



El passat 8 de juliol, vaig participar com a conferenciant en el II Fòrum Constitucional de Kíev convidat pel seu organitzador Alexei Kalynuchenko, vice-president de l'organització internacional "Civil Union", donant suport i participant en aquest fòrum hi havia diversos diputats regionals d'Odessa, Dnepropetrovsk, Kharkov i Zaporozhya.

A la meva arribada a l'aeroport de Kíev no tenia clar que em deixessin entrar al país, feia pocs dies Frank Cleyerman (Vlaams Belang), no va ser autoritzat a entrar en sòl ucraïnès per haver participat com a observador internacional en el referèndum, de Crimea, com era el meu cas i el d’altres polítics d'Europa occidental.

Durant aquest II Congrés es van pronunciar diverses conferències sobre la futura constitució d'Ucraïna a la que especialment van abordar la qüestió de la integració i el reconeixement de les minories russes de l'Est del país.

Van destacar les intervencions Berezhna Olena, director del "Institut of Legal Policy and Social Protection", Alla Aleskandzovska, del Partit Comunista Ucraïnès, i el polítics i membre del KPO, Philipp Funovits, l'únic participant d'Europa occidental i un servidor.

La meva intervenció es va centrar en dos punts: la crisi ucraïnesa i el seu sentit geopolític i la defensa del reconeixement de la minoria russa de l'Est d'Ucraïna.

En el primer punt vaig fer èmfasi en la idea que el conflicte ucraïnès està instigat des dels Estats Units per trencar qualsevol possibilitat d'acostament entre l'Europa occidental i Rússia, acostament en el qual Ucraïna tindria un paper de pont. La lògica de Washington ha convertit aquest pont en barricada, alhora que obligava a la UE a prendre postures anti-russes (sancions comercials) que per descomptat no pren els Estats Units, que d'aquesta manera no només danya l'economia europea sinó que la desplaça del mercat rus a costa dels seus propis productes. La geopolítica de Washington té com a principal objectiu impedir una sinergia euro-rus-eslava, l'única capaç de posar en qüestió el seu domini universal. És en aquest marc en el qual s'ha de situar la crisi ucraïnesa. M'alegra afirmar que el públic ucraïnès, va rebre va entendre i va compartir aquesta reflexió.

Pel que fa a la minoria russa, la qüestió és clara, i ho vaig afirmar a Kíev i davant un públic ucraïnès (el que a priori no era fàcil ni còmode) o en la nova constitució ucraïnesa, reconeix la llengua, la identitat i l'autogovern de les regions russòfones, o la constitució que es redacti no només no es reconeix a aquestes repúbliques, sinó que donaran per descartada qualsevol possibilitat de ser entesos per Kíev i optaran per la independència i la unió a Rússia com a única opció per preservar la seva identitat.

Tensions i repressió: la política del govern atlantista de Kíev.

Després de la meva participació en aquest col·loqui, vaig rebre una nova invitació d'Alla Aleskandrovska, per participar en un pròxim debat en Jarkhov una setmana després, sobre la qüestió de la minoria russa, no em va ser possible assistir per manca de temps, però molt em temo que seria l'últim debat que Aleskandrovska podria haver organitzat. Aquesta mateixa setmana el govern atlantista i pro-americà de Kíev, presidit per Petró Poroshenko, ha decretat la prohibició del Partit Comunista Ucraïnès (més concretament dels 3 partits comunistes que hi havia a Ucraïna) i l'ús de la simbologia comunista, com es llegeix en el decret del ministre de Justícia ucraïnès, Aleksandr Turcinov, basant-se "en la condemna dels règims totalitaris comunista i nacionalsocialista a Ucraïna i en la prohibició dels seus símbols". El Partit Comunista, que va baixar del 13% al 4% en les últimes eleccions, era aliat del Partit de les Regions, favorable al reconeixement de la minoria russa.

Poroshenko, està disposat a instaurar un "dictadura democràtica" eliminant qualsevol pensament dissident. No només han estat els comunistes, el dia de la meva sortida de Kíev, la ciutat va viure durs enfrontaments entre militants del moviment nacionalista Sector Dret i forces policials, recordem que els batallons de Sector Dret combatessin en les posicions més perilloses per la unitat d'Ucraïna en l'Est, i, a més, compta amb un diputat al Parlament ucraïnès. Per a les titelles de Washington, Sector Dret s'estava convertint en alguna cosa "molest" i van exigir el desarmament de la seva milícia i el lliurament de les armes al govern. La negativa de Sector Dret ha estat clara i rotunda, tant com les seves accions bèl·liques ho són. Poroshenko no tindrà fàcil complir el seu doble objectiu: convertir a Ucraïna en un protectorat americà, enfrontat a Rússia i allunyat de la UE, i eliminar qualsevol oposició interna que amenaci els seus el compliment dels plans que li dicta Washington

Enric Ravello.








Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top