dilluns, 31 de desembre del 2012

NO A l'ENTRADA DE TURQUIA EN LA UE (II) TURQUIA I EUROPA CRÒNICA D'UN ENFRONTAMENT SECULAR

“Hem de desenvolupar el que va iniciar el sultà Suleimán amb el lloc de Viena l'any 1683 i produir habitants amb els nostres home i les nostres sanes dones”. Són les declaracions del milionari alemany (?) d'origen turc, Vural Örger, recollies en el rotatiu madrileny El País (19/06/2004I). Les declaracions de Örger són una demostració de la vigència en l'imaginari col·lectiu turc de la seva voluntat d'expansió i de conquesta d'Europa. També són un símptoma de quan patèticament feble i masoquista s'han tornat les nostres societats i les nostres democràcies, en permetre que aquest personatge fos cap de llista al Parlament europeu pel SDP, el partit social-demòcrata alemany (re-?)
Anatolia abans de l'arribada dels turcs

La península anatólica no sempre ha estat ocupada pels turcs. De fet aquests van ser els últims invasors d'aquest apèndix d'Àsia que –capritxos de la geografia– sembla apuntar agressivament contra Europa.

Des del Tercer Mil·lenni abans de nostra Era, diversos pobles, molts d'ells d'origen europeu es van instal·lar en l'actual Turquia. Luvitas, frigis, gálatas, tracios, grecs, llatins i molt especialment hitites van donar forma a la Anatolia de l'Antiguitat. Ja en època clàssica tota les costa occidental truca va ser poblada des de temps molt primerencs per hel·lens.

Contràriament al que vulgarment es diu, la guerra de Troia no va ser una guerra entre Orient i Occident, sinó una guerra civil entre pobles hel·lènics, en la qual la ciutat de Troia –en la Turquia occidental– era tan hel·lena com les ciutats de les quals venien Aquil·les, Ulisses, Ajax i la resta d'herois de la Iliada.
Si bé és cert que la gran massa de població anatólica pertanyia els substrats hurritas i mesopotàmics, vinculats a les civilitzacions del Mig Orient asiàtic.
Alejandro Magne i Roma van ser les últimes invasions europees de Anatolia que va ser fortament europeïtzada en aquells segles.

En 1071 els selyúcides –una tribu turca– derroten als bizantins i els turcs confirmen el seu domini sobre la part oriental de Anatolia. Després d'aquesta victòria, onades de turcs s'instal·len en el centre i occident de la península anatólica i en 1176 tornen a derrotar als bizantins en Mirokefalon, la qual cosa elimina per sempre qualsevol possibilitat de l'Imperi romà d'Orient (nom real del que coneixem com Bizanci) i per tant d'Europa de recuperar mai el control de Anatolia. Amb l'arribada dels selyúcides, els turcs esborren totes les petjades europees i es converteix Turquia en el país asiàtic que coneixem des de fa més de mil anys. L'eliminació d'aquestes petjades europees anirà acompanyada d'exterminis i expulsions massives de població de les quals parlarem en un altre capítol d'aquesta sèrie.

Els assalts de pobles turc-mongols contra Europa s'havien convertit en una constant des de cinc segles abans. La invasió d'Àtila i les seves hunos en 451 va ser un dels precedents més coneguts. 

Els turcs apareixen en la Història com una amalgama de tribus de llengua uralo-altaica, assentada en un primer moment a Altai i la zona propera a Sibèria i Mongòlia i compartint trets comuns amb els pobles mongols. L'adjectiu “turc” està documentat per primera vegada entorn de l'any 1300 a. C en uns arxius històrics xinesos, designant a un poble fort i agressiu; més tard en àrab l'adjectiu “turc” serà equivalent a “brutal” “groller” “primari”.

Al segle seguent l'Imperi turc comprèn gran part de Sibèria i ja en 934 comencen les seves incursions contra Bizancio amb el doble objectiu d'ocupar Anatolia i els Balcans mentre també s'expandeixen pel centre-sud d'Àsia.
Després de la seva conversió a l'Islam, aquests selyúcides dels quals hem parlat –nom en honor al seu primer cap Seluk– adopten la forma més radical del sunisme i es autoproclamen “bojos d'Al·là”, encomanant-se la sagrada tasca de conquistar nous territoris per a la fe musulmana i unificar sota el seu comandament a tots els pobles islàmics. Seran aquests turcs selyúcides els que derrotaran a Bizancio en 1071 com hem assenyalat més amunt.
Després d'aquesta data els turcs lluiten contra els cristians en les successives Croades i estenen el seu domini pel món àrab, conquistant Egipte. És el segle XIV quan una nova dinastia turca, els otomans –en honor al seu primer cap
Osman– es fa amb el poder, per aquest motiu des de llavors es conegut també com a Imperi otomà, nom que va durar fins a 1922. Sota els otomans els turcs prossegueixen el seu avanç pel Mediterrani i hostiguen contínuament a un Imperi bizantí cada vegada més afeblit. Osman llança als turcs a la conquesta dels Balcans per on s'expandeixen amb gran rapidesa malgrat la resistència bizantina i hongaresa. En 1354, després de la presa de Gallipoli, Orkhan, successor de Osman es proclama “Sultà dels conqueridors i Combatent de la fe”.
En 1453 els turcs conquisten la capital d'Imperi romà d'Orient, Constantinoble, fundada per l'emperador romà Constantí sobre l'antiga ciutat grega de Bizancio, passarà a cridar-se Istanbul, l'església ortodoxa de Santa Sofia és “reconvertida” en mesquita i la població de la ciutat serà “turquitzada”, eufemisme per dir que milers d'europeus van ser assassinats i substituïts per turcs.
Resistència i reconquesta
 
L'avanç turc-islàmic seguirà avançant pel cor d'Europa sense que ningú sembla poder detenir-ho. L'estendard de la Mitja Lluna assetja diverses vegades Viena, capital dels Habsburg. La seva caiguda seria fatal per a Europa. En 1683, una coalició dels millors exèrcits europeus sota el comandament del rei polonès 
Jan Sobieski evita la catàstrofe i allibera per sempre a Viena de l'aguaito otomà. La victòria europea tindrà una gran repercussió moral. Les cancelleries europees, des de Viena a Moscou passant per Varsòvia, prenen la determinació de finalitzar amb la presència turca en els Balcans i recuperar aquests territoris per a la civilització occidental.

Abans de  Viena els europeus han aconseguit una altra victòria clau i de transcendent importància enfront del Turc. Aquesta vegada per mar. En 1571 la flota de la Santa Lliga, capitanejada per Espanya, derrota a l'armada turca en Lepanto. Els europeus sota comandament de l'espanyol Juan d'Àustria i 
d'Andrea Doria destrueixen a la flota de Alí Pacha en una batalla de sense igual importància històrica.

Amb aquesta victòria naval, la flota europea aconsegueix donar un cop important –però no definitiu– al suport logístic que donava Turquia a la tracta d'esclaus cristians per part dels pirates berberiscos. Centenars de milers de nens cristians segrestats als pobles i ciutats del nostre Mediterrani van ser venuts com a esclaus per a amos musulmans, alhora que les seves mares i germanes van ser tractades com a mercaderia sexual i confinades com a tals per als seus nou duels islàmics. Un episodi de la història sobre el qual el “políticament correcte” prefereix ignorar i sobre el qual recomanem l'obra de l'historiador nord-americà 
Robert C. DavisEsclaus cristians, amos musulmans. Esclavitud blanca en el Mediterrani. Un d'aquests esclaus va ser un talMiguel de Cervantes, que només gràcies a un suculent rescat va poder tornar a Espanya i escriure el seu immortalQuijote. Convé retallar que altres còmplices necessaris en aquest tràfic d'esclaus van ser els moriscs, expulsat definitivament d'Espanya en 1609 per Felipe III.

La reconquesta de l'espai balcànic-danubià serà una llarga empresa bèl·lica i diplomàtica en les quals els europeus hauran d'enfrontar-se al poderós exèrcit turc i a les seves terribles forces d'elit: els jenízaros. Aquests jenízaros eren reclutats de la forma més cruel. Els turcs assaltaven llogarets cristians sota control de l'Imperi otomà –generalment sèrbies–, assassinaven als homes, violaven i segrestaven a les dones i als nens els hi portaven per convertir-los a l'islam i donar-los la instrucció militar més dura i despietada; després aquests nens convertits en fers soldats eren usats com la elite otomana en els seus enfrontaments amb els exèrcits europeus i per aixafar les rebel·lions de cristians a l'interior del territori otomà. En 1686 es recupera Budapest. En 1699 Rússia s'uneix a la resta de les grans potències europees de la zona en el comú objectiu d'expulsar als otomans del sòl europeu. Així en 1736 els russos alliberen Crimea, en 1737 els austríacs fan el propi amb Valaquia i Moldàvia i en 1789 el sultà ha d'abandonar Bucarest i Belgrad.

El segle XIX coneix en tota Europa l'anomenada “primavera dels pobles”, en els Balcans, serbis, romanesos i búlgars s'emancipen del Turc esgrimint el principi d'autodeterminació. Però el cas que sens dubte més mobilitzarà a tota l'opinió pública europea, serà la rebel·lió grega i la seva lluita per la independència, a la qual va cantar 
Victor Hugo i en la qual va participar Lord Byron, personificació del romanticisme nacionalista. 

Turquia és derrotada successivament per una coalició de Sèrbia, Bulgària i Grècia amb suport rus i austríac. En 1912 se signa la pau de Londres per la qual Turquia només tindrà a Europa Istanbul i la seva regió (Tracia), una inconcebible concessió a una Turquia derrotada, fruit del temor de Londres al fet que Istanbul passés a mans gregues i búlgars –tradicionals aliats de Rússia- i per tant Moscou tingués un poder estratègic sobre l'estret de Dardanelos.
Aquell incompresible error, fruit com sempre d'enfrontaments entre Estats europeus incapaços de veure en aquell moment el transcendent que era la seva decisió per al futur geopolític del nostre continent, és l'única excusa que té avui el govern d'Ankara per demanar que Turquia entre a formar part de la Unió Europea.

Enric Ravello


NO A LA ENTRADA DE TURQUÍA EN LA UE (II) TURQUÍA Y EUROPA CRÓNICA DE UN ENFRENTAMIENTO SECULAR

Tenemos que desarrollar lo que inició el sultán Suleimáncon el sitio de Viena en el año 1683 y producir habitantes con nuestros hombre y nuestras sanas mujeres”. Son las declaraciones del millonario alemán (?) de origen turco, Vural Örger, recogías en el rotativo madrileño El País(19/06/2004I). Las declaraciones de Örger son una demostración  de la vigencia en el imaginario colectivo turco de su voluntad de expansión y de conquista de Europa. También son un síntoma de cuán patéticamente débil y masoquista se han vuelto nuestras sociedades y nuestras democracias, al permitir que ese personaje fuese cabeza de lista al Parlamento europeo por el SDP, el partido social-demócrata alemán (re-?)
Anatolia antes de la llegada de los turcos
La península anatólica no siempre ha estado ocupada por los turcos. De hecho éstos fueron los últimos invasores de este apéndice de Asia que –caprichos de la geografía– parece apuntar agresivamente contra Europa.
Desde el Tercer Milenio antes de nuestra Era, diversos pueblos, muchos de ellos de origen europeo se instalaron en la actual Turquía. Luvitas, frigios, gálatas, tracios, griegos, latinos y muy especialmente hititas dieron forma a la Anatolia de la Antigüedad. Ya en época clásica toda las costa occidental truca fue poblada desde tiempos muy tempranos por helenos.
 Contrariamente a lo que vulgarmente se dice, la guerra de Troya no fue una guerra entre Oriente y Occidente, sino una guerra civil entre pueblos helénicos, en la que la ciudad de Troya –en la Turquía occidental– era tan helena como las ciudades de las que venían Aquiles, Ulises, Ajax y el resto de héroes de la Iliada.
Si bien es cierto que  la gran masa de población anatólica pertenecía los sustratos hurritas y mesopotámicos, vinculados a las civilizaciones del Medio Oriente asiático.
Alejandro Magno y Roma fueron las últimas invasiones europeas de Anatolia que fue fuertemente europeizada en aquellos siglos.
En 1071 los selyúcidas –una tribu turca– derrotan a los bizantinos y los turcos confirman su dominio sobre la parte oriental de Anatolia. Después de esa victoria, oleadas de turcos se instalan en el centro y occidente de la península anatólica  y en 1176 vuelvan a derrotar a los bizantinos en Mirokefalon, lo que elimina para siempre cualquier posibilidad del Imperio romano de Oriente (nombre real de lo que conocemos como Bizancio) y por ende de Europa de recuperar nunca el control de Anatolia. Con la llegada de los selyúcidas, los turcos  borran todas las huellas europeas y se convierte Turquía en el país asiático que conocemos desde hace más de mil años. La eliminación de esas huellas europeas irá acompañada de exterminios y expulsiones masivas de población de las que hablaremos en otro capítulo de esta serie.
Los asaltos de pueblos turco-mongoles contra Europa se habían convertido en una constante desde cinco siglos antes. La invasión de Atila y sus hunos en 451 fue uno de los precedentes más conocidos.
Los turcos aparecen en la Historia como una amalgama de tribus de lengua uralo-altaica, asentada en un primer momento en Altai y la zona cercana a Siberia y Mongolia y compartiendo rasgos comunes con los pueblos mongoles. El adjetivo “turco” está documentado por primer vez entorno al año 1300 a. C en unos archivos históricos chinos, designando a un pueblo fuerte y agresivo; más tarde en árabe el adjetivo “turco” será equivalente a “brutal” “grosero” “primario”.
En el siglo VI el Imperio turco comprende gran parte de Siberia y ya en  934 comienzan sus incursiones contra Bizancio con el doble objetivo de ocupar Anatolia y los Balcanes mientras también se expanden por el centro-sur de Asia.
Después de su conversión al Islam, esos selyúcidas de los que hemos hablado –nombre en honor a su primer jefeSeluk– adoptan la forma más radical del sunismo y se autoproclaman “locos de Alá”, encomendándose la sagrada tarea de conquistar nuevos territorios para la fe musulmana y unificar bajo su mando a todos los pueblos islámicos. Serán estos turcos selyúcidas los que derrotarán a Bizancio en 1071 como hemos señalado más arriba.
Después de esa fecha los turcos luchan contra los cristianos en las sucesivas Cruzadas y extienden su dominio por el mundo árabe, conquistando Egipto. Es el siglo XIV cuando una nueva dinastía turca, los otomanos –en honor  a su primer jefe Osman– se hace con el poder, de ahí que desde entonces se conozca también como Imperio otomano, nombre que duró hasta 1922. Bajo los otomanos los turcos prosiguen su avance por el Mediterráneo y hostigan continuamente a un Imperio bizantino cada vez más debilitado. Osman lanza a los turcos a la conquista de los Balcanes por donde se expanden con gran rapidez a pesar de la resistencia bizantina y húngara. En 1354, tras la toma de Gallipoli, Orkhan, sucesor de Osman se proclama “Sultán de los conquistadores y Combatiente de la fe”.
En 1453 los turcos conquistan la capital de Imperio romano de Oriente, Constantinopla,  fundada por el emperador romano Constantino sobre  la antigua ciudad griega de Bizancio, pasará a llamarse Estambul, la iglesia ortodoxa de Santa Sofía es “reconvertida” en mezquita y la población de la ciudad será “turquizada”, eufemismo para decir que miles de europeos fueron asesinados y sustituidos por turcos.
Resistencia y reconquista
El avance turco-islámico seguirá avanzando por el corazón de Europa sin que nadie parezca poder detenerlo. El estandarte de la Media Luna asedia varias veces Viena, capital de los Habsburgo. Su caída sería fatal para Europa. En 1683, una coalición de los mejores ejércitos europeos al mando del rey polaco Jan Sobieski evita la catástrofe y libera para siempre a Viena del acecho otomano. La victoria europea tendrá una gran repercusión moral. Las cancillerías europeas, desde Viena a Moscú pasando por Varsovia, toman la determinación de finalizar con la presencia turca en los Balcanes y recuperar esos territorios para la civilización occidental.
Antes de la Viena los europeos han logrado otra victoria clave y de transcendente importancia frente al Turco. Esta vez por mar. En 1571 la flota de la Santa Liga, capitaneada por España, derrota a la armada turca en Lepanto. Los europeos al mando del español Juan de Austria y de Andrea Doriadestruyen a la flota de Alí Pacha en una batalla de sin par importancia histórica.
Con esa victoria naval, la flota europea logra dar un golpe importante –pero no definitivo– al apoyo logístico que daba Turquía a la trata de esclavos cristianos por parte de los piratas berberiscos. Cientos de miles de niños cristianos secuestrados en los pueblos y ciudades de nuestro Mediterráneo fueron vendidos como esclavos para amos musulmanes, a la vez que sus madres y hermanas fueron tratadas como mercancía sexual y confinadas como tales para sus nuevo duelos islámicos. Un episodio de la historia sobre el que lo “políticamente correcto” prefiere ignorar y sobre el que recomendamos la obra del historiador norteamericano Robert C. Davis, Esclavos cristianos, amos musulmanes. Esclavitud blanca en el Mediterráneo. Uno de esos esclavos fue un tal  Miguel de Cervantes, que sólo gracias a un suculento rescate pudo volver a España y escribir su inmortal Quijote. Conviene recortar que otros cómplices necesarios en este tráfico de esclavos fueron los moriscos, expulsado definitivamente de España en 1609 porFelipe III.
La reconquista del espacio balcánico-danubiano será una larga empresa bélica y diplomática en las que los europeos tendrán que enfrentarse al poderoso ejército turco y a sus terribles fuerzas de élite: los jenízaros. Estos jenízaros eran reclutados de la forma más cruel. Los turcos asaltaban aldeas cristianas bajo control del Imperio otomano –generalmente serbias–, asesinaban a los hombres, violaban y secuestraban a las mujeres y a los niños se los llevaban para convertirlos al islam y darles la instrucción militar más dura y despiadada; después esos niños convertidos en fieros soldados eran usados como la elite otomana en sus enfrentamientos con los ejércitos europeos y para aplastar las rebeliones de cristianos en el interior del territorio otomano. En 1686 se recupera Budapest. En 1699 Rusia se une al resto de las grandes potencias europeas de la zona en el común objetivo de expulsar a los otomanos del suelo europeo. Así en 1736 los rusos liberan Crimea, en 1737 los austriacos hacen lo propio con Valaquia y Moldavia y en 1789 el sultán debe abandonar Bucarest y Belgrado.
El siglo XIX conoce en toda Europa la llamada “primavera de los pueblos”, en los Balcanes, serbios, rumanos y búlgaros se emancipan del Turco esgrimiendo el principio de autodeterminación. Pero el caso que sin duda más movilizará a toda la opinión pública europea, será la rebelión griega y su lucha por la independencia, a la que cantó Victor Hugo y en la que participó Lord Byron, personificación del romanticismo nacionalista. 
Turquía es derrotada sucesivamente por una coalición de Serbia, Bulgaria y Grecia con apoyo ruso y austriaco. En 1912 se firma la paz de Londres por la cual Turquía sólo tendrá en Europa Estambul y su región (Tracia), una inconcebible concesión a una Turquía derrotada, fruto del temor de Londres a que Estambul pasase a manos griegas y búlgaros –tradicionales aliados de Rusia- y por lo tanto Moscú tuviera un poder estratégico sobre el estrecho de Dardanelos.
Aquel incompresible error, fruto como siempre de enfrentamientos entre Estados europeos incapaces de ver en aquel momento lo trascendente que era su decisión para el futuro geopolítico de nuestro continente, es la única excusa que tiene hoy el gobierno de Ankara para pedir que Turquía entre a formar parte de la Unión Europea.

Enric Ravello
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top