dimecres, 15 de febrer del 2012

CONSTRUINT L'ALTERNATIVA IDENTITÀRIA EUROPEA.




La recent visita de Marine Le Pen a Viena amb motiu de la seva participació en el ball anual de les Confraries d'Estudiants, ha deslligat una histèrica campanya en els mitjans de desinformació i manipulació de tota Europa –Espanya inclosa-. El famós i influent “progre “ Bernard Henry-Levi s'ha atrevit a “anatemitzar” a la candidata del FN, afirmant que la seva presència a Viena i la reunió mantinguda amb dirigents del FPÖ, li “deixava sense possibilitats de passar a la segona volta de les eleccions presidencials franceses; ens preguntem què bola de cristall té Henry-Levi o si, per contra, aquesta afirmació significa una “alarma” perquè de nou (com ja va ocórrer quan el seu pare va passar a la segona volta en 2002) s'activin tots els mecanismes mediàtics, polítics, ideològics i propagandístics del políticament correcte davant el que perceben clarament com una doble amenaça: l'ascens electoral de Marine Le Pen i , molt especialment, la possibilitat que entre el FPÖ i el FN es faci un pas important i definitiu per establir una gran aliança identitària europea.
Als “popes” de la superclasse dominant no els falta raó en els seus temors. La situació econòmica, social i política és de complet caos, la legitimitat i credibilitat dels partits tradicionals cau a trossos, és hora d'alternatives serioses reals i radicals, i –sens dubte- en tota Europa, aquesta alternativa està en els cada vegada més potents partits identitaris. El seu nerviosisme és el senyal inequívoc del nostre avanç.
En aquesta circumstància històrica, en la qual és factible un profund canvi de paradigma polític i en una reestructuració de l'equilibri de forces en el nostre continent, els estats majors dels partits identitaris han assumit plenament la necessitat d'actuar de forma conjunta oferint a Europa i als pobles europeus una alternativa contundent a la crisi, a la dictadura de l'alta finança internacional, a la decadència política, i a la invasió migratòria que estem sofrint.
Història d'una convergència.
El Parlament europeu sempre ha estat l'esperó idoni per coordinar esforç i establir aliances concretes i objectives entre les forces identitàries continentals. El primer intent data de 1979 quan Giorgio Almirante, president de l'antic Movimento Sociale Italià (MSI) va engegar la cridada Eurodestra. La idea va ser coordinar als varis grups que podrien haver entrat en la càmera Europea en 1979 en les primeres eleccions europees que es van celebrar aquest any: l'experiment resultà fallit al no aconseguir-se cap diputat fora d'Itàlia, d'aquesta manera, la Eurodestra es va quedar limitada als quatre europarlamentaris del MSI, amb el que la Eurodestra va quedar sense projecció europea, que era precisament el seu únic objectiu ( en la dècada dels 80-90 es usarà freqüentment el terme dreta per referir-se al conjunt de forces identitàries europees, l'elecció d'aquest terme ve motivada per la gran importància que té en el conjunt europeu el MSI italià, que usa per definir-se el concepte “destra”, difícilment equivalent al que aquí s'entén per “dreta”; però pel qual no és possible trobar una millor traducció).




Cinc anys después a les eleccions de 1984, assistim a un punt d'inflexió en el panorama identitari europeu, ja no seran només els nacionalistes italians els que aconsegueixin representacions en la Càmera d'Estrasburg. Aquest any el MSI aconsegueix 5 escons, però el FN francès arriba a 10 i els grecs de EPEN treuen 1, tots ells formen el Grup de Dreta Europea (GDE), al que durant aquesta mateixa legislatura en 1897 s'uniria John Taylor del Partit Unionistes de l'Ulster (UUP), el partit polític protestant i més votat a Irlanda del Nord (UUP) mai tornaria a alinear-se amb els partits identitaris europeus per fer-ho d'ara endavant amb conservadors i reformistes.
En 1989 la tendència anterior s'aguditza, l'èxit electoral es fa extensiu a gran part dels països europeus i el conjunt de partits identitaris, àdhuc agrupats en el GDE arriba als 21 diputats: 10 del FN, 4 del MSI, 1 del Vlaams Blok (VB) i 6 alemanys dels Republicans (REP). El contenciós intern va sorgir per la qüestió del Tirol del Sud, zona annexionada a Itàlia després de la primera guerra mundial amb població germà-parlant i reivindicada per Àustria. Aquest fet enfronti a Gianfranco Fini en aquells dies capdavanter del MSI i a Franz Schönhuber el president dels REP alemanys. En la disputa interna entre MSI i els REP, Jean Marie Le Pen, líder del FN i per tant del partit identitari amb major representació, es pronuncia a favor de la postura alemanya. Això fa que el MSI abandoni l'aliança identitària. Gianfranco Fini (dofí de Giorgio Almirante) que havia estat el gran defensor de l'aliança del MSI amb el FN de Le Pen, pel que va comptar amb l'oposició interna del corrent de Pino Rauti, qui considerava al francès “racista”, abandona el GDE. Aquesta sortida, dolorosa per a Fini en aquell moment, li vindrà molt bé pocs anys després quan ell mateix iniciés la “llarga marxa cap al centre-dreta”.
Després de la sortida del MSI, el GDE segueix compost pels francesos del FN, els flamencs del VB i els REP alemanys, en aquests moments el GDE fa declaracions que causen un gran enrenou al parlament europeu, “la qüestió alemanya hauria de resoldre's a les fronteres de 1937”, “al sud del Tirol viu una població de llengua i cultura alemanya que ha de conservar la seva identitat”. Però ara la següent ruptura interna vindrà motivada per una escissió dins dels REP alemanys amb un enfrontament entre dos dels seus eurodiputats Franz Schönhuber i Harald Neubaruer (curiós assenyalar que el primer va acabar en el NPD i el segon també està avui en l'òrbita del NPD). Neubauer va deixar als REP per fundar una formació encara més contundent en els seus plantejaments, la Lliga Alemanya del Poble i la Família (DLVH) a la qual s'uniran 3 eurodiputats, deixant als REP amb altres 3. Jean Marie Le Pen torna a prendre partit, i es posa del costat de la DLVH. Si Jean Marie Le Pen va optar per alienar-se amb la DLVH i el VB en lloc de fer-ho amb el MSI italià va ser sens dubte per la influència que exercia sobre ell un dels fundadors del Vlaams Blok, Karel Dillen, una de les poques persones a les quals Le Pen considerava una autoritat ideològica i una referència personal.
Aquestes ruptures i divisions, a més del fet que els REP desaparegueran de l'escena política de l'antiga RFA, va provocar que en 1994 no hi hagués grup parlamentari identitari a Estrasburg. En el seu lloc, i seguint per l'estreta aliança entre el VB i el FN, es forma una coordinadora anomenada EURONAT, que agrupa als eurodiputats d'ambdues formacions, però que no arriba numèricament a formar un grup propi, EURONAT inicia negociacions amb altres grups que no van més enllà del nivell de contactes.
És a mitjans dels 90 quan el panorama identitari europeu sofreix un altre canvi amb la irrupció del FPÖ austríac (reconvertit de liberal en social i identitari) com una força política d'imparable ascens. A més en aquests anys el FN sofreix una escissió interna protagonitzada per Bruno Megret que donarà lloc al naixement del MNR. Haider i Le Pen es converteixen en les dues referències del moviment identitari europeu, i entorn d'ells s'articulen models diferents. A més en aquests anys assistim al relleu generacional en el VB, a la irrupció de la Lega Nord i a l'aparició de l'anomenat populisme escandinau.
Així mentre EURONAT agrupava al FNy VB, Haider i els eurodiputats del FPÖ (llavors més que ara per llei) forma una aliança anomenada NOVA EUROPA amb el MNR francès , la LEGA NORD, el PPD danès i Justícia i Vida d'Hongria, a la qual se sumen alguns representants alemanys extraparlamentaris amb els quals Andreas Mölzer manté excel·lents relacions.
No obstant això a nivell europeu assistim a una espècia de impass. En les eleccions de 1999, el FN perd la meitat dels seus eurodiputats quedant-se en 5, mentre el MNR no aconsegueix cap acta. El panorama identitari europeu ja té ara tres referències, amb una presència similar en la càmera: el FN de Le Pen, el VB i el FPÖ de Haider, entre els dos primers existeix sintonia i convergència, però Haider no vol formar grup amb Le Pen, a pesar que aquesta és la postura defensada pel cap del FPÖ a Estrasburg, Andreas Mölzer, qui obre tot tipus de converses amb la formació gal·la.
D'aquest impass se surt després de les eleccions de 2004, quan en 2007 Romania i Bulgària, recentment entrats al Parlament europeu, celebren eleccions per a aquesta càmera als seus respectius països, la qual cosa provoca l'arribada de diputats identitaris d'aquests països, que fan possible numèricament la creació d'un gran grup identitari. El FPÖ passa a ser presidit per HC Strache, qui coincideix amb Mölzer en la conveniència de convergir amb el FN a Estrasburg. Bruno Gollnisch, un gran coneixedor de la política europea i internacional , i per aquell temps número dos del Front National, i Andreas Mölzer agilitzen les negociacions que donaran lloc al major grau d'unitat identitaria assolit fins al moment: la creació del grup parlamentari ITS (Identitat, Tradició i Sobirania) que agrupava al FN al VB, al FPÖ als italians d'AS i FT, als Romanesos de Gran Romania i als búlgars d’ATAKA, més un trànsfuga del UKIP que abandona la formació euroescéptica per unir-se als identitaris. De qualsevol manera les relacions oficials de ITS al Regne Unit el són amb el British National Party.
Per la seva banda la Lega Nord no s'integra en aquest grup sinó que passa a formar part d'un altre anomenat “Unió per l'Europa de les Nacions”, grup creat pels italians de Alleanza Nazionale –després de la transformació del MSI- i que agrupava també al PPD danès i als irlandesos del Fianna Fail.
Lamentablement ITS no tindrà una llarga vida com a grup parlamentari, i aviat va passar a ser un grup tècnic (al no aconseguir el nombre exigit d'eurodiputats per formar grup propi). El motiu, o millor dit la “excusa” van ser unes declaracions de Alessandra Mussolini (AS) sobre els gitanos romanesos, els diputats de Gran Romania van interpretar “sospitosament” aquestes declaracions com un insult als romanesos en general, alguna cosa que òbviament no era així; i van usar aquesta polèmica per abandonar la disciplina de ITS. Algunes opinions més que autoritzades assenyalen que “possiblement” va haver-hi “pressions” nord-americanes per trencar ITS i llimar qualsevol influència anti-OTAN a Romania, recordem que ITS té una postura molt contrària a aquesta aliança militar. El propi Bruno Gollnisch es va felicitar públicament del fracàs del Partit de la Gran Romania en les legislatives romaneses immediatament posteriors a la ruptura de ITS, assenyalant que l'electorat romanès havia castigat la traïció i la baixa qualitat humana dels dirigents de la Gran Romania. A bon entenedor…
De ITS a una nova convergència.
Aquesta és la situació amb la qual s'arriba a les eleccions europees de 2009, les últimes celebrades fins avui.
Els resultats obtinguts en les mateixes, marquen el nou escenari de referència en el qual s'hauran de moure els partits identitaris europeus fins a les properes que se celebraran en 2014.




En 2009 el Front National encara no s'havia recuperat de la reculada experimentada després de les presidencials i legislatives de 2007 i en aquesta cita europea es va quedar en un 6.3% de vots el que li va suposar les actuals tres actes del Parlament europeu de Jean Marie Le Pen, Marine Le Pen i Bruno Gollnisch. El FPÖ va passar d'1 a 2 eurodiputats, així que a Andreas Mölzer es va unir Franz Obermayr, el VB es va quedar amb els 2 eurodiputats que li van donar el seu 11% de vots -l'any passat Franz Vanhecke va abandonar el partit per motius personals i es va marxar del mateix encara que va mantenir la seva acta d'eurodiputat (liberals)- quedant com a únic representant dels identiaris flamencs el dinàmic Philip Claeys. Quant a Itàlia, la Fiamma no va aconseguir revalidar l'acta, mentre que Alleanza Nazionale es presentava dins del PDL; tot el contrari de la Lega Nord que va obtenir 9 parlamentaris europeus, amb un 11% en el total del país i percentatges entre el 25 i el 30% en algunes regions del nord com Lombardía o el Véneto. Els nacionalistes hel·lens de LAOS aconsegueixen el primer eurodiputat grec des que en 1984 ho aconseguís el ja desaparegut EPEN. Per la seva banda revaliden actes els romanesos de la Gran Romania (que des de la ruptura de ITS està al marge de qualsevol conversa unitària), i els búlgars de ATAKA -partit que lamentablement s'ha vist durament sacsejat per les divisions i les escissions internes i que es troba en un difícil moment polític- i l'obté el SNS eslovac.
Les millors notícies van arribar des del Regne Unit i Hongria. EL British National Party va aconseguir l'obtenció de 2 actes, alguna cosa que va a estar a punt d'aconseguir cinc anys abans i que no va ser possible per l'aparició –a so de bombo i platerets- dels euroescéptics del UKIP. I la gran sorpresa va ser el jove partit magiar JOBBIK que va aconseguir ni més ni menys que el 13% dels vots i tres diputats, un d'ells, Kristina Morvai, una independent i prestigiosa advocada inclosa en les llistes d'aquest partit.
Des de la constitució del nou parlament varis han estat els intents de reconstruir la unitat entre tots els diputats identitaris europeus, una unitat com més àmplia i eficient millor. Una destacada iniciativa és la que dirigeix el mateix Bruno Gollnisch, per la qual el Front National està vinculat amb els diputats del BNP i de JOBBIK. En el terreny de les relacions internacionals, Gollnisch segueix sent la referència del partit nacionalista francès. Molts són els que han intentat llançar falses informacions sobre la “incomoditat” que suposaria per Marine Le Pen estar coalligada amb grups tan radicals com el BNP, es tracta de simples falòrnies escampades per una premsa obstinada a crear tensions internes en el FN, on realment no n'hi ha.




De la mateixa manera Gollnisch –com la resta de dirigents identitaris europeus- sap que la coordinació ha de ser més àmplia i ha d'aspirar a recompondre l'antic ITS, perquè cap coordinadora europea identitària serà possible sense la participació del FPÖ. En aquest sentit cal recordar la reunió de moviments identaris europeus que va organitzar el propi Gollnisch en col·laboració amb l'associació japonesa Issuikai en l'agost de 2010, i en la qual van participar eurodiputats del FN, FPÖ, VB, JOBBIK així com importants representants del BNP. La reunió a Japó, durant la qual Jean Marie Le Pen va anunciar la seva retirada oficial de la presidència del Front National va donar un bany dialèctic als periodistes de les més importants agències de premsa del món que durant més d'una hora li van fer tot tipus de preguntes- va significar un primer pas en la coordinació de les forces identitàries europees i japoneses en una ambient molt crític contra l'ordre mundial, la globalització i l'imperialisme dels Estats Units.




Però sens dubte la formació que més assoliments ha realitzat la creació d'una xarxa europea, i la que està consolidant suports en tot el continent, amb la mirada posada en la seva possible arribada al poder a Àustria, és el FPÖ. FPÖ és avui l'avantguarda de la construcció d'un Aliança identitària europea. En els últims anys ha construït, signant pactes puntuals amb partits de tot el continent, amb una àmplia perspectiva i una visió clarament europea en tota la seva dimensió, el FPÖ no s'ha limitat a estrènyer relacions amb partits identitaris de països pertanyents a la UE, és de destacar la seva aliança amb el SNS serbi, que possiblement es converteixi en el partit més votat a Sèrbia en les properes legislatives, les campanyes del FPÖ al Parlament europeu a favor dels serbis de Kosovo, i sobretot i molt especialment les relacions institucionals, polítiques i culturals que el FPÖ està establint amb la Rússia de Putin. En aquest sentit caldria esmentar l'Aliança per la Llibertat d'Europa, que no passa de ser una coordinadora a nivell de parlamentaris europeus, però que sens dubte és un pas important dau pel FPÖ per a la convergència FPÖ-FN com a eix entorn del com articular una puntual acció conjunta en l'hemicicle d'Estrasburg. Aquesta aliança la va constituir l'eurodiputat del FPÖ Obermayr, al costat de Kristina Morvai (independent de Jobbik) i alguns diputats del UKIP, i a ella s'ha incorporat recentment Marine Le Pen.
En aquest context de convergència identitària cal assenyalar els varis viatges fets per Filip Dewinter a Londres convidat pel BNP de Nick Griffin. El viatge conjunt de l'eurodiputat de la Lega Nord, Mario Borghezio i Marine Le Pen a la illa de Lampedusa per denunciar la massiva arribada de refugiats nord-africans a Europa. La iniciativa de denúncia del genocidi contra els grangers blancs de Sud-àfrica, per part de l'eurodiputat del VB, el FPÖ i la Lega Nord, o la constitució d'una coordinadora de “Dones contra la islamització” per part del VB de la qual formaran part càrrecs electes del Front National francès. O la presentació de la revista Polaris al Parlament europeu en la qual compartim participació amb membres de JOBBIK, Fiamma Tricolore (FT) i el mateix Borghezio de la Lega Nord (LN).
Alemanya l'assignatura pendent.
Per la seva població, Alemanya és el país que major nombre d'eurodiputats té assignats. Per la seva importància política i econòmica, Alemanya és el principal país d'Europa. Per la seva repercussió en la resta del Continent, la qual cosa succeeix a Alemanya té un ràpid efecte contagiós en tota Mitteleuropa. Per desgràcia, la presència alemanya en el conjunt identitari europeu no està d'acord amb la dimensió en importància del país.
La necessitat d'estructurar una força identitària a Alemanya, és un dels objectius principals per als identitaris europeus, i molt especialment –per motius obvis-pel FPÖ.
Des de l'ocàs polític dels REP, cap altra força política alemanya ha aconseguit apropar-se a la barrera del 5% que els permetria entrar. El Front National sempre es va inclinar per mantenir relacions amb la DVU, partit que l'any passat es va integrar en el NPD.
Pel seu costat fa alguns anys va sorgir una iniciativa municipal a Colònia, cridada Pro-Köln basada en un simple rebuig a la islamització i amb poc contingut més. És una de les bases que ha jugat el FPÖ per intentar articular una opció identitària a Alemanya, han estat els “consells” del FPÖ els que han rectificat determinades postures de Pro-Köln que feien a aquest partit semblant al de l'holandès Greet Wilders –amb el qual ni el FPÖ ni el FN volen la menor relació-. Pro-Köln va intentar donar el salt amb la creació de la secció Pro-Berlin, amb una molt baix resultat en les eleccions regionals berlineses. Per aquest any s'anuncia una fusió entre els REP i PRO en una única formació –anuncio que ve repetint-se ja des de fa diversos anys- però cap de les dues formacions quanta amb estructura ni massa crítica per poder aconseguir irrompre en l'escena política alemanya més enllà d'alguns assoliments locals.
No obstant això, la situació del NPD és molt més sòlida, sens dubte estem parlant de l'únic partit que realment té possibilitats d'aconseguir una mobilització popular i una presència institucional real a Alemanya, i convertir-se en la gran formació identitària i social d'Alemanya. Recordem que el NPD té representació en dues länder alemanys, Mecklenburg -Pomerania i Sajonia, només li van faltar unes desenes per tenir-la també en Turingia, länder de l'Est del país on el discurs social i antiliberal del NPD troba un ampli ressò. Dos fets recents fan pensar que el NPD va a entrar en una nova fase d'expansió i consolidació en els proper anys. La primera és l'arribada a la presidència de Holger Apfel (responsable de l'èxit del partit en Sajonia), que ja ha manifestat una clara voluntat d'entaular relacions amb el FPÖ austríac, havent-se produït ja les primeres trobades i converses “informals”. La segona el fet que els advocats del NPD hagin guanyat un recurs pel qual es declara il·legal la barrera del 5% en les eleccions europees i es passa a un sistema d'escrutini proporcional, això sens dubte va a permetre al NPD aspirar amb enormes opcions a aconseguir actes d'eurodiputats en 2104, la qual cosa també implicarà necessàriament que el NPD pugui passar a ser un dels elements importants en l'establiment de les aliances identarias europees.
2012-2022 la dècada de l'ascens identitari europeu.
Com dèiem al principi de l'article, la histèria amb la qual ha reaccionat els portaveus oficials davant l'acostament entre el FN i el FPÖ, té la seva justificació, és lògic el seu nerviosisme, la seva inquietud està més que justificada, no descartem que es transformi en angoixa en el proper futur
La crisi estructural de l'actual sistema econòmic polític i social, no es va a solucionar amb els pegats proposats pels causants del caos generalitzat. Pegats que, en lloc de solucions, només van a aconseguir empitjorar una situació que avui ja és insostenible i intolerable. La seva credibilitat està en dubte, les alternatives creixen en suport i consens.
És lògic pensar que en les properes dècades, es produeixin canvis polítics que puguin canviar la relació de forces a favor de les formacions identitàries. Marine Le Pen pot passar a la segona volta en les presidencials francesa, el FPÖ és avui el primer partit en intenció de vots a Àustria, la LEGA creix i creix, JOBBIK planteja una dura oposició a Hongria amb efectes contagiosos a la zona de l'Europa danubiana; a Suècia, i Dinamarca, els partits anti-immigració creixen. En altres zones d'Europa com la pròpia Catalunya, formacions identitàries irrompran al Parlament català i espanyol en el cicle electoral de 2014-15. El Parlament europeu de 2014 tindrà un al·luvió de diputats identitaris, el FN depassarà amb molt el 6,3% de 2009 i aconseguirà almenys duplicar la seva representació, el FPÖ aconseguirà passar del 13% a més del 20 amb el consegüent augment d'actes, BNP el VB i la LEGA podran aspirar a millors resultats, una possible coalició entre LA DESTRA i FT també podria aspirar a un altre escó a Itàlia, JOBBIK des d'Hongria i la resta de països de l'est sens dubte aconseguiran una forta presència al Parlament europeu. Amén de les actes que es puguin aconseguir a Dinamarca, Finlàndia, Suècia, Valonia, Espanya i Alemanya. La dècada 2012-2022 va a ser sens dubte la del gran avanç polític identitari a tot Europa, amb opcions de poder real i concret. És el nostre desafiament i el nostre repte per als propers anys.

Enric Ravello

***



CONSTRUYENDO LA ALTERNATIVA IDENTITARIA EUROPEA



La reciente visita de Marine Le Pen a Viena con motivo de su participación en el baile anual de las Cofradías de Estudiantes, ha desatado una histérica campaña en los medios de desinformación y manipulación de toda Europa –España incluida-. El famoso e influyente “progre “ Bernard Henry-Levi se ha atrevido a “anatemizar” a la candidata del FN, afirmando que su presencia en Viena y la reunión mantenida con dirigentes del FPÖ, le “dejaba sin posibilidades de pasar a la segunda vuelta de las elecciones presidenciales francesas”; nos preguntamos qué bola de cristal tiene Henry-Levi o si, por el contrario, esta afirmación significa una “alarma” para que de nuevo (como ya ocurrió cuando su padre pasó a la segunda vuelta en 2002) se activen todos los mecanismos mediáticos, políticos, ideológicos y propagandísticos de lo políticamente correcto ante lo que perciben claramente como una doble amenaza: el ascenso electoral de Marine Le Pen y , muy especialmente, la posibilidad de que entre el FPÖ y el FN se dé un paso importante y definitivo para establecer una gran alianza identitaria europea.
A los “popes” de la superclase dominante no les falta razón en sus temores. La situación económica, social y política es de completo caos, la legitimidad y credibilidad de los partidos tradicionales se cae a pedazos, es hora de alternativas serias reales y radicales, y –sin duda- en toda Europa, esta alternativa está en los cada vez más potentes partidos identitarios. Su nerviosismo es la señal inequívoca de nuestro avance.
En esta circunstancia histórica, en la que es factible un profundo cambio de paradigma político y una reestructuración del equilibrio de fuerzas en nuestro continente, los estados mayores de los partidos identitarios han asumido plenamente la necesidad de actuar de forma conjunta ofreciendo a Europa y a los pueblos europeos una alternativa contundente a la crisis, a la dictadura de la alta finanza internacional, a la decadencia política, y a la invasión migratoria que estamos sufriendo.

Historia de una convergencia.
El Parlamento europeo siempre ha sido el acicate idóneo para coordinar esfuerzos y establecer alianzas concretas y objetivas entre las fuerzas identitarias continentales. El primer intento data de 1979 cuando Giorgio Almirante, presidente del antiguo Movimento Sociale Italiano (MSI) puso en marcha la llamada Eurodestra. La idea fue coordinar a los varios grupos que podrían haber entrado en la cámara Europea en 1979 en las primeras elecciones europeas que se celebraron ese año: el experimento resultó fallido al no lograrse ningún diputado fuera de Italia, de este modo, la Eurodestra se quedó limitada a los cuatro europarlamentarios del MSI, con lo que la Eurodestra quedó sin proyección europea, que era precisamente su único objetivo ( en la década de los 80-90 su usará frecuentemente el término derecha para referirse al conjunto de fuerzas identitarias europeas, la elección de este término viene motivada por la gran importancia que tiene en el conjunto europeo el MSI italiano, que usa para definirse el concepto “destra”, difícilmente equivalente a lo que aquí se entiende por “derecha”; pero para el cual no es posible encontrar una mejor traducción).



Cinco años después, en las elecciones de 1984, asistimos a un punto de inflexión en el panorama identitario europeo, ya no serán sólo los nacionalistas italianos los que logren representaciones en la Cámara de Estrasburgo. Ese año el MSI logra 5 escaños, pero el FN francés llega a 10 y los griegos de EPEN sacan 1, todos ellos forman el Grupo de Derecha Europea (GDE), al que durante esa misma legislatura en 1897 se uniría John Taylor del Partido Unionistas del Ulster (UUP), el partido político protestante y más votado en Irlanda del Norte que nunca volvería a alinearse con los partidos identitarios europeos para hacerlo en adelante con conservadores y reformistas.
En 1989 la tendencia anterior se agudiza, el éxito electoral se hace extensivo a gran parte de los países europeos y el conjunto de partidos identitarios, aun agrupados en el GDE llega a los 21 diputados: 10 del FN, 4 del MSI, 1 del Vlaams Blok (VB) y 6 alemanes de los Republicanos (REP). El contencioso interno surgió por la cuestión del Tirol del Sur, zona anexionada a Italia después de la primera guerra mundial con población germano-parlante y reivindicada por Austria. Este hecho enfrente a Gianfranco Fini por entonces líder del MSI y a Franz Schönhuber el presidente de los REP alemanes. En la disputa interna entre MSI y los REP, Jean Marie Le Pen, líder del FN y por lo tanto del partido identitario con mayor representación, se pronuncia a favor de la postura alemana. Esto hace que el MSI abandone la alianza identitaria. Gianfranco Fini (delfín de Giorgio Almirante) que había sido el gran defensor de la alianza del MSI con el FN de Le Pen, para lo que contó con la oposición interna de la corriente de Pino Rauti, quien consideraba al francés “racista”, abandona el GDE. Esta salida, dolorosa para Fini en aquel momento, le vendrá muy bien pocos años después cuando él mismo iniciara la “larga marcha hacia el centro-derecha”.
Después de la salida del MSI, el GDE sigue compuesto por los franceses del FN, los flamencos del VB y los REP alemanes, en esos momentos el GDE hace declaraciones que causan un gran revuelo en el parlamento europeo, “la cuestión alemana debería resolverse en las fronteras de 1937”, “al sur del Tirol vive una población de lengua y cultura alemana que debe conservar su identidad”. Pero ahora la siguiente ruptura interna vendrá motivada por una escisión dentro de los REP alemanes con un enfrentamiento entre dos de sus eurodiputados, Franz Schönhuber y Harald Neubaruer (curioso señalar que el primero terminó en el NPD y el segundo también está hoy en la órbita del NPD). Neubauer dejó a los REP para fundar una formación todavía más contundente en sus planteamientos, la Liga Alemana del Pueblo y la Familia (DLVH) a la que se unirán 3 eurodiputados, dejando a los REP con otros 3. Jean Marie Le Pen vuelva a tomar partido, y se pone del lado de la DLVH. Si Jean Marie Le Pen optó por alinearse con la DLVH y el VB en lugar de hacerlo con el MSI italiano fue sin duda por la influencia que ejercía sobre él uno de los fundadores del Vlaams Blok, Karel Dillen, una de las pocas personas a las que Le Pen consideraba una autoridad ideológica y una referencia personal.

Estas rupturas y divisiones, además del hecho de que los REP desaparecieran de la escena política de la antigua RFA, provocó que en 1994 no hubiera grupo parlamentario identitario en Estrasburgo. En su lugar, y siguiendo con la estrecha alianza entre el VB y el FN, se forma una coordinadora llamada EURONAT, que agrupa a los eurodiputados de ambas formaciones, pero que no llega numéricamente a formar un grupo propio, EURONAT inicia negociaciones con otros grupos que no van más allá del nivel de contactos.
Es a mediados de los 90 cuando el panorama identitario europeo sufre otro cambio con la irrupción del FPÖ austriaco (reconvertido de liberal en social e identitario) como una fuerza política de imparable ascenso. Además en esos años el FN sufre una escisión interna protagonizada por Bruno Megret que dará lugar al nacimiento del Movimiento Nacional Republicano (MNR). Haider y Le Pen se convierten en las dos referencias del movimiento identitario europeo, y en torno a ellos se articulan modelos diferentes. Además en estos años asistimos al relevo generacional en el VB, a la irrupción de la Lega Nord y a la aparición del llamado populismo escandinavo.
Así mientras EURONAT agrupaba al FN y VB, Haider y los eurodiputados del FPÖ (entonces más que ahora por la ley electoral) forman una alianza llamada NOVA EUROPA con el MNR francés , la LEGA NORD, el PPD danés y Justicia y Vida de Hungría, a la que se suman algunos representantes alemanes extraparlamentarios con los que Andreas Mölzer mantiene excelentes relaciones.
Sin embargo a nivel europeo asistimos a una especia de impass. En las elecciones de 1999, el FN pierde la mitad de sus eurodiputados quedándose en 5, mientras el MNR no logra ningún acta. El panorama identitario europeo ya tiene ahora tres referencias, con una presencia similar en la cámara: el FN de Le Pen, el VB y el FPÖ de Haider, entre los dos primeros existe sintonía y convergencia, pero Haider no quiere formar grupo con Le Pen, a pesar de que ésta es la postura defendida por el jefe del FPÖ en Estrasburgo, Andreas Mölzer, quien abre todo tipo de conversaciones con la formación gala.
De este impass se sale después de las elecciones de 2004, cuando en 2007 Rumania y Bulgaria, recientemente entrados en el Parlamento europeo, celebran elecciones para esa cámara en sus respectivos países, lo que provoca la llegada de diputados identitarios de esos países, que hacen posible numéricamente la creación de un gran grupo identitario. El FPÖ pasa a ser presidido por HC Strache, quien coincide con Mölzer en la conveniencia de converger con el FN en Estrasburgo. Bruno Gollnisch, un gran conocedor de la política europea e internacional , y en aquel entonces número dos del Front National, y Andreas Mölzer agilizan las negociaciones que darán lugar al mayor grado de unidad identitario logrado hasta el momento: la creación del grupo parlamentario ITS (Identidad, Tradición y Soberanía) que agrupaba al FN, al VB, al FPÖ a los italianos de AS y FT, a los Rumanos de Gran Rumanía y a los búlgaros de ATAKA, más un tránsfuga del UKIP que abandona la formación euroescéptica para unirse a los identitarios. De cualquier modo las relaciones oficiales de ITS en Reino Unido lo son con el British National Party.

Por su parte la Lega Nord no se integra en este grupo sino que pasa a formar parte de otro llamado “Unión por la Europa de las Naciones”, grupo creado por los italianos de Alleanza Nazionale –después de la transformación del MSI- y que agrupaba también al PPD danés y a los irlandeses del Fianna Fail.
Lamentablemente ITS no tendrá una larga vida como grupo parlamentario, y pronto pasó a ser un grupo técnico (al no alcanzar el número exigido de eurodiputados para formar grupo propio). El motivo, o mejor dicho la “excusa” fueron unas declaraciones de Alessandra Mussolini (AS) sobre los gitanos rumanos, los diputados de Gran Rumanía interpretaron “sospechosamente” estas declaraciones como un insulto a los rumanos en general, algo que obviamente no era así; y usaron esta polémica para abandonar la disciplina de ITS. Algunas opiniones más que autorizadas señalan que “posiblemente” hubo “presiones” norteamericanas para romper ITS y limar cualquier influencia anti-OTAN en Rumania, recordemos que ITS tiene una postura muy contraria a esta alianza militar. El propio Bruno Gollnisch se felicitó públicamente del fracaso del Partido de la Gran Rumanía en las legislativas rumanas inmediatamente posteriores a la ruptura de ITS, señalado que el electorado rumano había castigado la traición y la baja calidad humana de los dirigentes de la Gran Rumanía. A buen entendedor…

De ITS a una nueva convergencia.
Ésta es la situación con la que se llega a las elecciones europeas de 2009, las últimas celebradas hasta la fecha.
Los resultados obtenidos en las mismas, marcan el nuevo escenario de referencia en el que se tendrán que mover los partidos identitarios europeos hasta las próximas que se celebrarán en 2014.




En 2009 el Front National aún no se había recuperado del retroceso experimentado tras las presidenciales y legislativas de 2007 y en esta cita europea se quedó en un 6.3% de votos lo que le supuso las actuales tres actas del Parlamento europeo de Jean Marie Le Pen, Marine Le Pen y Bruno Gollnisch. El FPÖ pasó de 1 a 2 eurodiputados, así que a Andreas Mölzer se unió Franz Obermayr, el VB se quedó con los 2 eurodiputados que le dieron su 11% de votos -el año pasado Fanz Vanhecke abandonó el partido por motivos personales y se marchó del mismo aunque mantuvo su acta de eurodiputado (liberales)- quedando como único representante de los identiarios flamencos el dinámico Philip Claeys. En cuanto a Italia, la Fiamma no logró revalidar el acta, mientras que Alleanza Nazionale se presentaba dentro del PDL; todo lo contrario de la Lega Nord que obtuvo 9 parlamentarios europeos, con un 11% en el total del país y porcentajes entre el 25 y el 30% en algunas regiones del norte como Lombardía o el Véneto. Los nacionalistas helenos de LAOS logran el primer eurodiputado griego desde que en 1984 lo lograra el ya desaparecido EPEN. Por su parte revalidan actas los rumanos de la Gran Rumanía (que desde la ruptura de ITS está al margen de cualquier conversación unitaria), y los búlgaros de ATAKA -partido que lamentablemente se ha visto duramente sacudido por las divisiones y las escisiones internas y que se encuentra en un difícil momento político- y la obtiene el SNS eslovaco.
Las mejores noticias llegaron desde el Reino Unido y Hungría. EL British National Party logró la obtención de 2 actas, algo que estuvo a punto de lograr cinco años antes y que no fue posible por la aparición –a bombo y platillo- de los euroescépticos del UKIP. Y la gran sorpresa fue el joven partido magiar JOBBIK que consiguió ni más ni menos que el 13% de los votos y tres dipuatados, uno de ellos, Kristina Morvai, una independiente y prestigiosa abogada incluida en las listas de dicho partido.
Desde la constitución del nuevo parlamento varios han sido los intentos de reconstruir la unidad entre todos los diputados identitarios europeos, una unidad cuanto más amplia y eficiente mejor. Una destacada iniciativa es la que dirige el mismo Bruno Gollnisch, por la que el Front National está vinculado con los diputados del BNP y de JOBBIK. En el terreno de las relaciones internacionales, Gollnisch sigue siendo la referencia del partido nacionalista francés. Muchos son los que han intentado lanzar falsas informaciones sobre la “incomodidad” que supondría para Marine Le Pen estar coaligada con grupos tan radicales como el BNP, se trata de simples infundios esparcidos por una prensa empeñada en crear tensiones internas en el FN, donde realmente no las hay. 


 
Del mismo modo Gollnisch –como el resto de dirigentes identitarios europeos- sabe que la coordinación debe ser más amplia y debe aspirar a recomponer el antiguo ITS, porque ninguna coordinadora europea identitaria será posible sin la participación del FPÖ. En este sentido hay que recordar la reunión de movimientos identarios europeos que organizó el propio Gollnisch en colaboración con la asociación japonesa Issuikai en el agosto de 2010, y en la que participaron eurodiputados del FN, FPÖ, VB, JOBBIK así como importantes representantes del BNP. La reunión en Japón, durante la que Jean Marie Le Pen anunció su retirada oficial de la presidencia del Front National y dio un bañó dialéctico a los periodistas de las más importantes agencias de prensa del mundo que durante más de una hora le hicieron todo tipo de preguntas- significó un primer paso en la coordinación de las fuerzas identitarias europeas y japonesas en una ambiente muy crítico contra el orden mundial, la globalización y el imperialismo de los Estados Unidos.




Pero sin duda la formación que más logros ha realizado en la creación de una red europea, y la que está consolidando apoyos en todo el continente, con la mirada puesta en su posible llegada al poder en Austria, es el FPÖ. FPÖ es hoy la vanguardia de la construcción de un Alianza identitaria europea. En los últimos años ha construido, firmando pactos puntuales con partidos de todo el continente, con una amplia perspectiva y una visión claramente europea en toda su dimensión, el FPÖ no se ha limitado a estrechar relaciones con partidos identitarios de países pertenecientes a la UE, es de destacar su alianza con el SNS serbio, que posiblemente se convierta en el partido más votado en Serbia en las próximas legislativas, las campañas del FPÖ en el Parlamento europeo a favor de los serbios de Kosovo, y sobre todo y muy especialmente las relaciones institucionales, políticas y culturales que el FPÖ está estableciendo con la Rusia de Putin. En este sentido cabría mencionar la Alianza por la Libertad de Europa, que no pasa de ser una coordinadora a nivel de parlamentarios europeos, pero que sin duda es un paso importante dado por el FPÖ para la convergencia FPÖ-FN como eje entorno al cual articular una puntual acción conjunta en el hemiciclo de Estrasburgo. Dicha alianza la constituyó el eurodiputado del FPÖ Obermayr, junto a Kristina Morvai (independiente de Jobbik) y algunos diputados del UKIP, y a ella se ha incorporado recientemente Marine Le Pen.
En este contexto de convergencia identitaria hay que señalar los varios viajes hechos por Filip Dewinter a Londres invitado por el BNP de Nick Griffin. El viaje conjunto del eurodiputado de la Lega Nord, Mario Borghezio y Marine Le Pen a la isla de Lampedusa para denunciar la masiva llegada de refugiados norteafricanos a Europa. La iniciativa de denuncia del genocidio contra los granjeros blancos de Sudáfrica, por parte del eurodiputados del VB, el FPÖ y la Lega Nord, o la constitución de una coordinadora de “Mujeres contra la islamización” por parte del VB de la que formarán parte cargos electos del Front National francés. O la presentación de la revista Polaris en el Parlamento europeo en la que compartimos participación con miembros de JOBBIK, Fiamma Tricolore (FT) y el mismo Borghezio de la Lega Nord (LN).

Alemania la asignatura pendiente.
Por su población, Alemania es el país que mayor número de eurodiputados tiene asignados. Por su importancia política y económica, Alemania es el principal país de Europa. Por su repercusión en el resto del Continente, lo que sucede en Alemania tiene un rápido efecto contagioso en toda Mitteleuropa. Por desgracia, la presencia alemana en el conjunto identitario europeo no está acorde con la dimensión en importancia del país.
La necesidad de estructurar una fuerza identitaria en Alemania, es uno de los objetivos principales para los identitarios europeos, y muy especialmente –por motivos obvios-para el FPÖ.
Desde el ocaso político de los REP, ninguna otra fuerza política alemana ha logrado acercarse a la barrera del 5% que les permitiría entrar. El Front National siempre se inclinó por mantener relaciones con la DVU, partido que el año pasado se integró en el NPD.
Por su lado hace algunos años surgió una iniciativa municipal el Colonia, llamada Pro-Köln basada en un simple rechazo a la islamización y con poco contenido más. Es una de las bazas que ha jugado el FPÖ para intentar articular una opción identitaria en Alemania, han sido los “consejos” del FPÖ los que han rectificado determinadas posturas de Pro-Köln que hacían a este partido semejante al del holandés Greet Wilders –con el que ni el FPÖ ni el FN quieren la menor relación-. Pro-Köln intentó dar el salto con la creación de la sección Pro-Berlin, con un muy bajo resultado en las elecciones regionales berlinesas. Para este año se anuncia una fusión entre los REP y PRO en una única formación –anuncio que viene repitiéndose ya desde hace varios años- pero ninguna de las dos formaciones cuanta con estructura ni masa crítica para poder lograr irrumpir en la escena política alemana más allá de algunos logros locales.

Sin embargo, la situación del NPD es mucho más sólida, sin duda estamos hablando del único partido que realmente tiene posibilidades de logran una movilización popular y una presencia institucional real en Alemania, y convertirse en la gran formación identitaria y social de Alemania. Recordemos que el NPD tiene representación en dos länder alemanes, Mecklemburgo Pomerania y Sajonia, sólo le faltaron unas décimas para tenerla también en Turingia, länder del Este del país donde el discurso social y antiliberal del NPD encuentra un amplio eco. Dos hechos recientes hacen pensar que el NPD va a entrar en una nueva fase de expansión y consolidación en los próximo años. La primera es la llegada a la presidencia de Holger Apfel (responsable del éxito del partido en Sajonia), que ya ha manifestado una clara voluntad de entablar relaciones con el FPÖ austriaco, habiéndose producido ya los primeros encuentros y conversaciones “informales”. La segunda el hecho de que los abogados del NPD hayan ganado un recurso por el cual se declara ilegal la barrera del 5% en las elecciones europeas y se pasa a un sistema de escrutinio proporcional, esto sin duda va a permitir al NPD aspirar con enormes opciones a lograr actas de eurodiputados en 2104, lo que también implicará necesariamente que el NPD pueda pasar a ser uno de los elementos importantes en el establecimiento de las alianzas identarias europeas.
2012-2022 la década del ascenso identitario europeo.
Como decíamos al principio del artículo, la histeria con la que ha reaccionado los voceros oficiales ante el acercamiento entre el FN y el FPÖ, tiene su justificación, es lógico su nerviosismo, su inquietud está más que justificada, no descartamos que se transforme en angustia en el próximo futuro.
La crisis estructural del actual sistema económico política y social, no se va a solventar con los parches propuestos por los causantes del caos generalizado. Parches que, en lugar de soluciones, sólo van a conseguir empeorar una situación que hoy ya es insostenible e intolerable. Su credibilidad está en entredicho, las alternativas crecen en apoyo y consenso.
Es lógico pensar que en las próximas décadas, se produzcan cambios políticos que puedan cambiar la relación de fuerzas a favor de las formaciones identitarias. Marine Le Pen puede pasar a la segunda vuelta en las presidenciales francesas, el FPÖ es hoy el primer partido en intención de votos en Austria, la LEGA crece y crece, JOBBIK plantea una dura oposición en Hungría con efectos contagiosos en la zona de la Europa danubiana; en Suecia, y Dinamarca, los partidos anti-inmigración crecen. En otras zonas de Europa como la propia Cataluña, formaciones identitarias irrumpirán en el Parlamento catalán y español en el ciclo electoral de 2014-15. El Parlamento europeo de 2014 tendrá un aluvión de diputados identitarios, el FN rebasará con mucho el 6,3% de 2009 y logrará al menos duplicar su representación, el FPÖ logrará pasar del 13% a más del 20 con el consiguiente aumento de actas, BNP el VB y la LEGA podrán aspirar a mejores resultados, una posible coalición entre la DESTRA y FT también podría aspirar a otro escaño en Italia, JOBBIK desde Hungría y le resto de países del este sin duda lograrán una fuerte presencia en el Parlamento europeo. Amén de las actas que se puedan lograr en Dinamarca, Finlandia, Suecia, Valonia, España y Alemania. La década 2012-2022 va a ser sin duda la del gran avance político identitario en toda Europa, con opciones de poder real y concreto. Es nuestro desafío y nuestro reto para los próximos años.
Enric Ravello
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top