dimecres, 31 de maig del 2023

JEAN HAUDRY, EL PROFESSOR QUE ENS VA ENSENYAR D'ON VENIM.





Rebem amb enorme pena la notícia de la partida de Jean Haudry. Amb la seva mort, la nostra família de pensament perd a l'acadèmic més gran i la figura de major prestigi universitari i intel·lectual. Va consagrar la seva vida a l'estudi i la docència del món indoeuropeu, sent professor en la Universitat de "Lyon III" i fundador de la prestigiosa revista Etudes Indo-europeennes.

 

En els anys vuitanta nostra, llavors una jove generació de militants ens formàvem amb lectures d'autors europeus, entre ells els membres del GRECE eren referència obligada, així va ser com vaig escoltar per primera vegada el nom de Jean Haudry, al qual de seguida vaig incloure en el llistat dels meus autors favorits, perquè la temàtica que tractava m'era especialment interessant. Va ser pocs anys més tard, a principis dels noranta, quan em vaig adonar de la dimensió intel·lectual d'Haudry; estava en l'últim any de la meva carrera universitària, quan el catedràtic d'Història Antiga va acabar una classe recomanant la lectura d'una obra: Juno Moneta, Aux sources de la monnaie, de Jean Haudry. Haudry no era només una referència per al nostre món ideològic, sinó també per al món universitari, interiorment vaig pensar "tenim raó, ell n'és la prova".

 

En 2006 i en 2009 vaig tenir l'honor de compartir amb ell tribuna. Van ser les XI i XIV "Table Ronde" de l'organització identitària "Terre et Peuple", que presideix Pierre Vial, i de la qual Jean Haudry era vicepresident. La foto –en la qual també apareix l'intel·lectual portuguès Duarte Branquinho- mostra el record d'aquesta inoblidable jornada de 2009 que sota l'explícit títol "Pour la Reconquéte, reviens Charles Martel!", va ser punt de reunió i de reflexió del moviment identitari europeu. La de 2006 també tenia un títol clar i rotund: "Face au Mondialisme els Patries Charnelles".

 

 

Des de llavors vam mantenir una relació epistolar constant, centrada en el tema dels orígens indoeuropeus, i en els seus articles sobre aquesta temàtica, des de la lingüística, als orígens passant per les institucions i la religió, per a la qual ell va encunyar el terme de la "religió de la veritat".

 

Haudry excedeix amb molt l'estretor del terme "intel·lectual", va ser un militant i un valent combatent. Quan el seu company de docència universitària en "Lyon III", Bruno Gollnisch (professor de Dret), llavors número dos del "Front National" presidit per Jean Marie Le Pen, va ser víctima d'una ridícula persecució ideològica. Haudry, al costat de Pierre Vial, es van presentar davant la comissió disciplinària de la universitat amb les seves togues de professors universitaris per a expressar obertament i notòriament el seu suport a Gollnisch.

 

Farà uns vint anys, un dia de primavera, m'acomiadava de Miguel Serrano, després d'haver passat uns dies a la seva casa de Santiago de Xile, "recordi's de fer el que vam parlar ahir, sens falta. És molt important". El genial escriptor i diplomàtic es referia a la nostra conversa del dia anterior, en ella em va parlar de la importància del llibre de B.G. Tilak, The Artic home of the Veda i em va ordenar –seria la paraula apropiada- que es traduís i publiqués en castellà. Es va complir l'ordre i en 2012 veia la llum "La Llar Àrtica dels Vedes". Deu anys després, en 2022 l'Editorial EAS va fer una nova edició, de gran qualitat que mereixia una cosa especial, així que ens vam posar en contacte amb Jean Haudry, perquè, en qualitat de màxim especialista en lingüística de l'Índia ària fes un pròleg a aquesta. En la primera pàgina d'aquesta edició es pot llegir: "en agraïment al professor Doctor Jean Haudry, qui, de forma absolutament desinteressada, ha tingut l'amabilitat de redactar un superb text a manera d'estudi introductori a la present edició d'aquesta obra de B.G. Tilak". Estudi de màxima qualitat científica en la qual Haudry reafirma l'origen nòrdic dels pobles anomenats "indoeuropeus".

 

 

En els últims anys i fins al present la relació epistolar amb ell va ser permanent. Converses llargues i profundes, sempre sobre diferents aspectes del nostre món originari, recentment va mostrar la seva disponibilitat per a ajudar-me en qualsevol aspecte que pogués necessitar el seu consell acadèmic durant l'elaboració de la meva tesi doctoral, que toca temes pròxims als quals ell era absolut especialista.

Jean Haudry ja no està entre nosaltres, ha partit de retorn al "Aryenyo vajo", la nostra pàtria primordial a la qual li va dedicar la seva intensa vida.

 

Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top