dijous, 25 de novembre del 2021

NÚMERO 61 DE LA REVISTA IDENTITÀRIA BRETONA "WAR RAOK!".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 En l'editorial Padrig Montauzier es pregunta sobre el sobiranisme bretó i sobre com articular de manera possible i concreta l'emancipació bretona. Única opció per a una nació amenaçada de desaparició per assimilació.

En la secció dedicada als pobles d'Europa, destaquen l'article dedicat l'avanç en l'estructuració organitzativa del nacionalisme a Cornualla (la regió cèltica del sud-oest d'Anglaterra.) El dedica a la memòria del voluntari irlandès de l'IRA, Bobby Sands, mort en vaga de fam.
I el signat pel tatuador Ronan Danic, qui ens explica com els seus dissenys estan inspirats en els tatuatges dels antics pobles cèltics.

La secció política és una crítica al llibre de Kofi Yamgnane, titult "Memories d'outre-haine". Yamgnane va ser el primer alcalde negre de Bretanya. Després d'una important carrera a França, va tornar a la seva Togo natal per a presentar-se a l'elecció presidencial, però el Tribunal Constitucional togolès va rebutjar la seva candidatura per "dubtes sobre la seva identitat!", sàvia decisió. Al seu retorn a Bretanya Yamgane, es va involucrar en campanyes a favor de la multiculturalitat i el mestissatge. La redacció de la revista li recorda un refrany togolès: "No és perquè es tiri un pal al riu el pal es converteix en cocodril", que la revista contextualitzade la següent manera: "no és perquè un africà s'instal·li a Bretanya i sigui alcalde, que es converteixi en un bretó".


 

A la part dedicada la cultura trobem un article de Riec Cado sobre "El simbolisme de la sirena", fent un recorregut sobre aquesta figura mítica al passar de la literatura i l'imaginari europeu, incloent-hi a Dahut, la sirena bretona. Assenyala l'atac del qual avui la sirena un objectiu del feminisme que odia el seu contest femení i pel BLM que odia a la seva "blanquitud".

La recomanació literària d'aquest número és el conte "Maeve, princesse celte", que ens transporta al moment de l'arribada de les primeres tribus cèltiques a Irlanda entorn de l'any 650 aC.

En la secció Tribuna lliure es publica un article de l'escriptor nacionalista croat i gran defensor de la identitat europea Tomislav Sunic, amb un títol que no necessita molta explicació, "Els orígens de la culpabilitat blanca", on fa un recorregut històric a fons sobre la gènesi d'aquesta patologia.
L'article "Literatures escrites i orals de les civilitzacions cèltiques", fa un recorregut per les diferents literatures cèltiques (bretona, gal·lesa i irlandesa fonamentalment) destacant els temes i mites en comú i relacionant-los amb la resta de les antigues literatures europees (principalment germànica-escandinaves i hel·lèniques). El text acaba posant l'accent en la idea de la visió cíclica de la història i l'alternança de períodes de caos i renovació en la Cosmologia comuna indo-europea tant a l'Europa precristiana com la civilització indo-ària.

 

En "Un esmorzar bretó", Youennar C'heginer, ens fa un recorregut per alguns elements de la gastronomia local, sense oblidar el whisky bretó, poc conegut fora del país. Un licor típicament cèltic del qual cada nació d'aquesta família té la seva pròpia versió.

En la darrera pàgina, l'article "L'Estat francès contra les llengües regionals" ens recorda que l'Estat francès mai farà res en defensa de les llengües dels pobles als quals té sotmesos, i que serà només la iniciativa i la voluntat dels seus parlants la sola possibilitat de salvar unes llengües marginades, si no perseguides, per l'Estat jacobí.

 

Tanca el número un bonic article titulat "Bretanya, terra de castells"; dedicats als emblemàtics castells i belles fortaleses del país bretó.

 

Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top