divendres, 9 d’abril del 2021

ELECCIONS LEGISTALTIVES A BULGÀRIA. ABRIL 2021

 

El conservador GERB va tornar a guanyar les eleccions búlgares celebrades la passada setmana amb un 25.7% dels vots. El segon lloc és per al jove partit ITN (Hi ha tal poble) encapçalat per un famós cantant i presentador de televisió, anticorrupció i obertament negacionista del COVID-19 Slavi Tritonov, la gran sorpresa de les eleccions que amb la seva 16,2% de vots deixa els socialdemòcrates del BSP tercers amb el 15%. El quart partit és DPS, un partit liberal de la important minoria turca que recull el 11,9% del vot.

 

Tot i revalidar el seu triomf els resultats no són bons per al governamental GERB que perd 8 punts respecte a l'33,7% aconseguit en 2017. El panorama postelectoral el deixa a l'actual president Boiko Borissov en una complicadíssima situació per poder formar govern. Slavi Tritonov -el vencedor moral dels comicis- ha anunciat que no entrarà en cap col·lació governamental amb GERB, i els socialdemòcrates és molt difícil que ho facin.

 


GERB formava govern amb els nacionalistes de VMRO (Organización Revolucionaria Interior de Macedonia- Movimiento Nacional Búlgaro), que perden els seus 12 diputats i queden fora de la Cambra al no aconseguir el 4% necessari per obtenir representació (3,64%, 9,07% el 2017). El Govern tenia suport parlamentari d'una altra formació nacionalistes Volia que amb el 2,2% (7% el 2017) també perden tota representació. Dues candidatures nacionalista més es presentaven als comicis: Revival que es queda en el 2,2% i Ataka- que va arribar a tenir 3 eurodiputats- es queda en el 0,49% de vots. La desunió nacionalista i la incapacitat d'aconseguir presentar una sola llista, els ha deixat fora de Parlament, cosa que haguessin aconseguit sense dubte de presentar una única llista, encara que amb menys diputats que el 2017 per l'efecte de la candidatura de Tritonov.


Les negociacions per formar Govern seran llargues, i ningú descarta una nova convocatòria electoral, si no fos així el Govern constituït serà feble per afrontar amb estabilitat els pròxims quatre anys.

Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top