dimarts, 15 de setembre del 2015

LA MEVA ENTREVISTA PER A ESTUDIANTS DE PERIODISME DE LA UNIVERSITAT MIGUEL HERNÁNDEZ (ELX).



Espanya és un dels països amb major taxa d'immigració. ¿A què es deu?

Espanya no tenia immigració -índex de població estrangera -1% gairebé tots jubilats europeus- el 1996 va ser el govern de José María Aznar el que va obrir les portes a la immigració massiva, principalment a petició de les patronals de la construcció i l'hostaleria. L'arribada d'immigrants i les posteriors regularitzacions, van crear un efecte crida que ha provocat aquesta alta taxa d'immigració.
A més Espanya és la porta d'arribada a la UE de molts immigrants nord-africans que un cop arribats a Espanya, es traslladen lliurement a països com França, Bèlgica o Alemanya.


La Unió Europea és ara mateix la principal zona que acull refugiats sirians Com i en quina mesura afecta això als països europeus?

És un col·lapse social, econòmic i en breu temps polític. No tots els que arriben són refugiats en absolut, hem vist imatges d'estacions plenes de "refugiats" en què tots eren homes en edat militar, i més cridaven "Alla Akbar" (Al·là és gran), també veiem molts sub-saharians que òbviament no són refugiats sirians.
Europa no pot assumir el cost de subvencionar tota aquesta població, o podrà fer-ho a costa de treure ajudes socials a les seves pròpies poblacions, el que -un cop passada la càrrega emocional- portarà reaccions polítiques contra els governs que han permès aquesta situació.



La crisi de refugiats és la major crisi humanitària europea des de feia molt. Com hem arribat fins a aquest punt?

En el cas de Síria, la qüestió és clara. Europa, pressionada pels Estats Units, va atacar als règims dels països àrabs adversaris dels Estats Units i dels seus aliats primordials a la zona: Israel, Aràbia Saudita, Qatar.
Primer es va atacar a la Líbia de Gaddafi, només Itàlia es va oposar, avui Líbia és un caos en mans dels integristes, abans Líbia era un país que tallava l'acció de les màfies de la immigració que portaven a sub-saharians a Europa, avui aquesta barrera no existeixi, i tots hem vist les imatges de centenars de pasteres arribant a les costa italianes.
A Síria ha passat el mateix, es va atacar al legítim règim d'Al-Assad, se li va embargar la importació d'armes (Obama, Cameron i Hollande, amb el suport de Rajoy) i es va armar a l'oposició islamista, és a dir al que avui és el criminal Estat islàmic, les conseqüències ja les veiem, una d'elles és l'èxode de refugiats sirians. Fa pocs dies Hollande ha començat a parlar d'aixecar l'embargament a Al-Assad i atacar el ISIS, Rajoy li ha donat suport, una mostra de la manca de criteri i la irresponsabilitat de la classe dirigent europea, tot i que ara encertin, ells han contribuït a provocar aquest desastre a Síria.



Hi ha conseqüències, tant positives com negatives, per als països d'origen d'aquests refugiats?

Les conseqüències són negatives, no hi ha cap aspecte positiu. Els països d'origen perden demografia i mà d'obra, de manera que condemnen als seus països d'origen a augmentar el seu grau de pobresa, i per tant .... nous "refugiats econòmics", una roda que té una final catastròfic. Per a ells i per a Europa.




Quina diferència hi ha entre refugiat i immigrant?

Refugiat és la persona que fuig per les conseqüències d'una guerra. Immigrant és qui abandona el seu país per buscar-se una millor situació personal. Diguin el que diguin gran part del que està arribant ara a Europa són "pseudo-refugiats" és a dir immigrants.


Alguns governs europeus com Alemanya són partidaris d'acollir els refugiats i altres com Bulgària i Polònia, no. Creu que Europa pot fer front a tants refugiats?

En absolut, és un disbarat des de tots els punts de vista.
Curiosament una informe del servei secret austríac, publicat per un diari d'aquest país, va revelar que els Estats Units estan darrere d'aquesta onada de "refugiats", amb l'objectiu d'afeblir a la UE.


Per què creu que s'oposen aquests països?

La pregunta que jo faria és ¿per què creu que hi ha països que estan acceptant l'inacceptable?



Fa unes setmanes, el primer ministre David Cameron s'oposava rotundament a donar asil als immigrants sirians, fins a la publicació de la fotografia de Aylan Kurdi, el nen trobat mort en una platja turca. Per què pensa que ha canviat d'opinió? Creu que els mitjans de comunicació han tingut alguna cosa a veure?

En aquesta pregunta es resumeixen moltes de les meves respostes anteriors. Com deia més amunt, el que arriben no són refugiats sirians, sinó immigrants. Recordem que el pare del nen tristament mort, no era kurd-sirià, i el seu pare no venia fugint de la guerra, sinó per arreglar-se la dentadura a la sanitat alemanya, va posar en perill la vida de la seva família, va pagar a les màfies de la immigració milers d'euros, i lamentablement se li va relliscar el seu fill quan el subjecta amb la tràgica conseqüència que sabem
Per suposat els mitjans de comunicació van aconseguir sensibilitzar la població europea, la pregunta és per què els mitjans de comunicació estan tan interessats en donar suport a l'arribada d'immigrants a Europa? Per què tots els mitjans semblen tenir la mateixa opinió al respecte?



Milers de persones es juguen la vida cada dia intentant buscar una vida millor fora dels seus països, i moltes vegades moren en l'intent. Per què creu que aquesta fotografia ha estat publicada i moltes altres morts que es produeixen en la mateixa situació no?

Aquest tipus de fotografies es publiquen sempre quan es vol tenir una influència concreta en l'opinió pública (que serveixi per pressionar les decisions en política) en moments clau, concrets i molt determinats.



Quin paper creu que juguen els mitjans de comunicació en aquesta crisi?

Un paper menys d'informació i més d'opinió, en el sentit que he dit abans. I segueixo sentint curiositat per saber el motiu pel qual tots els mitjans de comunicació tenen la mateixa opinió sobre aquesta situació, i no se senten veus crítiques ni dissidents.



11. Pensa que els mitjans de comunicació són una eina per conscienciar la població sobre aquest problema?

... ¿conscienciar? ... No és aquesta la paraula que jo faria servir



Creu que hi ha estereotips o prejudicis en els mitjans que poden influir en la manera d'informar sobre la crisi siriana?

Per descomptat. Vaig a assenyalar un prejudici molt clar "Europa té la culpa de tot el que passa al món (fams, guerres, etc.,) i tenim l'obligació d'acollir a tothom que vulgui venir aquí"
Segon prejudici "Absolutament tots els immigrants que vénen són bons, i no tenen una altra opció (com la de treballar per aixecar els seus països per exemple). Tots els europeus som dolents i egoistes si no acceptem que centenars de milers d'immigrants s'instal·lin en els nostres països pagant nosaltres el cost econòmic de tot això "
És curiós que els mitjans no diguin racista i insolidaris a països com Israel, Qatar o Aràbia Saudita que s'han negat a acollir a un sol refugiat sirià. La palla i la biga



Pensa que els mitjans de comunicació perjudiquen ¿o afavoreixen la imatge dels immigrants?

La afavoreixen de forma exagerada i desmesurada, però és més, els mitjans de comunicació fan el possible desfavorir la imatge dels europeus ("egoistes"); als europeus que es mostren crítics amb la immigració, directament se  l’insulta.



Quina és la seva opinió, com a expert, sobre la crisi de refugiats sirians?

Parlant només i exclusivament de la situació a Síria, tot el caos generat -inclòs el nombre de refugiats- és una de les conseqüències d'aquelles "primavera àrabs" que tothom aplaudia de forma insensata. És a dir de l'aliança  integrista i Estats Units -amb el suport de govern del a UE per destruir els règims que proporcionaven cert ordre i estabilitat a la zona.
El cas de Síria és claríssim en aquest sentit.



Quina creu que pot ser la solució a aquesta crisi?

És molt fàcil, aixecar l'embargament a Al-Assad i atacar militarment al ISIS fins destruir-ho completament. És a dir el que ara diu Hollande, i altres líders europeus, després d'haver fet el contrari i haver provocat aquesta situació
Vull afegir que Obama segueix donant suport a l'oposició integrista, mentre que Putin ha estat en tot moment del costat d'Al-Assad i recentment ha enviat tropes i armament per donar-li suport. En realitat gràcies al suport de Putin, no es va produir el col·lapse absolut a Síria l'any passat.













Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top