dimarts, 1 de juny del 2021

ELECCIONS LEGISLATIVES A XIPRE. MAIG 2021.

 DISY, el partit conservador de l'actual president, Nikos Anastasidis torna a guanyar les eleccions xipriotes amb un 27,7% dels vots, el que suposa un reconeixement a la gestió d'Anastasidis que és president de l'illa des de 2013.

En segon lloc se situen els comunistes d'AKEL, amb un 22,3 de suport popular, sent el tercer lloc per DIKO (11,3%) un partit nacionalista grec-xipriota, que es reclama hereu del pare de la independència xipriota, l'arquebisbe Makarios, i que en l'espectre polític se situa en el centre, amb lleugeres variacions puntuals cap al centredreta o cap al centreesquerra.

Aquests tres primers partits de l'arc parlamentari xipriota perden tots ells un 3% de vots, castigats pels nombrosos casos de corrupció i la ineficàcia política.

El quart lloc ha estat la sorpresa d'aquestes eleccions el moviment social nacionalista pan-hel·lènic, ELAM, partit que va néixer amb el suport de la formació grega Alba Daurada, prohibit en un polititzat procés judicial, aconsegueix el 6,75% (+3 , 1%) i passa dels seus anteriors dos escons a 4, amb un discurs que tenia com a primer argument la denúncia de la insuportable corrupció de la classe política xipriota i en segon lloc una oposició radical al constant augment de la immigració. L'ascens d'ELAM coincideix amb la pèrdua de suport de Moviment Solidaritat, un altre partit també nacionalista grec-xipriota però de caràcter més conservador, que es queda en el 2,3% (-2,9%) i perd els seus tres diputats a la càmera.

En cinquè lloc queden els socialdemòcrates d'EDEK amb un 6,4%

Recordem que l'any passat es van celebrar eleccions presidencials a la part de l'illa ocupada per Turquia i no reconeguda per la comunitat internacional, l'autoproclamada República Turca del Nord de Xipre (RTNC), on el triomf va ser Ersin Tatar (51,74%), qui comptava amb el suport del President turc Erdogan; mentre que el segon lloc va ser per al moderat Mustafa Akindji (48,26%) i el tercer per l'esquerrà Tufan Eurhurman.


Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top