dimecres, 17 de setembre del 2014

APUNTS SOBRE LA IDENTITAT I LA HISTÒRIA D´ESCÒCIA.

Escòcia, és la part més septentrional de les tres en què està dividida la illa de Gran Bretanya, compta amb més de 5 200 000. I ocupa una superfície de 78.773 km2. Per la seva peculiar disposició orogràfica, Escòcia és un país dividit en dues zones clarament diferenciades: les Highlands, o terres altes i muntanyoses, i les Lowlands o terres baixes i planes


 

Història.
Fins a l'arribada dels romans, Escòcia va estar habitada per un poble al qual els romans van cridar pictes, la seva identificació està encara debatuda. Es tracta sens dubte d'un poble precelta, però per algunes inscripcions trobades s'hipotetitza que podria tractar-se d'un poble indoeuropeu arribat en un moment remot, o fins i tot que el nom dels pictes no correspongués a un únic poble, sinó que englobés grups diferenciats entre si.
De qualsevol manera el nom de pictes és el que li donen les fonts llatines, i es deu al fet que combatien totalment nus i amb el cos pintat (pictes) el que unit al seu valor i ferocitat en la guerra, sembla que impressionava força als romans que van intentar ocupar Caledònia.

En el 55 a. C, Juli Cèsar va començar la invasió i el que els romans anomenaven Caledònia, i fins i tot malgrat les seves victòries inicials, mai van arribar a dominar el territori, de manera que va construir diverses muralles que servissin de contenció als pictes, primer el Mur d'Adriano i posteriorment el Mur d'Antonio, que separaven la part romanitzada de la Gran Bretanya -les actuals Anglaterra i Gal·les- del indòmit nord caledoni.

Des del segle III d. C s'inicien les incursions d'un poble celta vingut d'Irlanda, els escots, procés que es va anar gradualment intensificant al segle V. A la caiguda de l'Imperi romà, els escots dominaven l'oest del país (que des de llavors en endavant serà la zona més cèltica d'Escòcia), els britans -de llengua celta- una petita franja al sud i els angles de Northúmbria, "funden" Edimburg i la integren en el seu regne, els pictes segueixen sent la població majoritària al centre i nord del país.

En els segles VIII-IX es van fer cada vegada més freqüents les incursions i els assentaments de víkings noruecs, la influència és encara visible al nord-oest del país, especialment a les illes Sethland i Orcades.

Les incursions víkingues van minvar els angles i als pictes, i així aquests dos poble es van sotmetre a 843 al rei escoto Kenneth Mac Alpin, que unificaria sota la seva corona a tot el país, al qual va donar el nom d'Alba (encara gaèlic), encara que aviat va començar a conèixer-se com Escòcia (Scot-land: terra dels escots), tot i que diverses zones van romandre sota control víking.

Des de l'arribada dels normand de Guillem el Conqueridor a Anglaterra (1066), aquesta aspira al domini de la resta de les illes britànica, incloses Irlanda i Escòcia. Des 1296-1330 assistim al període anomenat "Guerres d'Independència", durant el qual diversos senyors lluiten per unificar i pacífica Escòcia, i alhora defensar-se de les agressions expansionista angleses. Un d'ells va ser el famós William Wallace (1270-1305) -inmortalitzat a la pel·lícula Bravehearth-, sota el comandament dels escocesos van vèncer als anglesos en la batalla de Stirling, símbol del nacionalisme escocès.

Encapçalant la lluita per la llibertat d'Escòcia, el va seguir Robert the Bruce, qui per sang tenia dret al títol de rei d'Escòcia, la lluita va ser llarga i dura, però al final Bruce es va proclamar rei dels escocesos, i Anglaterra va reconèixer la independència d'Escòcia en l'anomenada Declaració d'Arbroath de 1320.

Aquesta situació es va mantenir durant diversos segles, amb els conflictes típics d'aquella època, conflictes que van augmentar des del segle XVII quan Jaume VI i el seu germà Carles I van intentar controlar la majoritària església presbiteriana de la mateixa manera que Enric VIII havia procedit a Anglaterra amb l'anglicana. Durant tot el segle XVII es van succeir tot tipus d'enfrontaments entre els hereus legítims de la Corona escocesa generalment recolzats per França- i diversos senyors que s'oposaven al control de l'Església per part de la Corona i que solien comptar amb el suport anglès.

A la mort d'Isabel I d'Anglaterra 1603, i per raons dinàstiques, Jaume VI d'Escòcia, es converteix en rei anglès amb el nom de Jaume I amb el que les corones queden unificades, o- com a molts escocesos els agrada pensar- Anglaterra i Escòcia passen a ser regnades pel rei escocès, però el pes polític i demogràfic d'Anglaterra provocarà l'efecte contrari en aquesta unió de corones. N´obstant això aquesta unió de les corones, Escòcia i Anglaterra van seguir sent països independents. Jaume VI era catòlic com ho serien els seus successors de la casa Estuards, el que causa una gran tensió amb els seus subdits anglesos -majoritàriament protestant-, això donarà lloc a les anomenades "guerra jacobites". Els jacobites tenen el seu suport fonamentalment al nord d'Escòcia, en les cèltiques Highlands, al sud escocès se senti cada vegada més proper a Anglaterra.
En 1701 la dinastia Hannover substitueix als Estuards en el tron ​​anglès, a Escòcia segueixen les guerres jacobites, en què els highlanders -en clara minoria numèricament- resisteixen amb força en la seva defensa de la dinastia Estuard, ara ja reduïda al regne escocès. Després d'anys de guerra i de pressió anglesa el Parlament escocès vota a l'estiu de 1706 el reconeixement dels Hannover com dinastia regnant a Escòcia, i la unió dels parlaments escocès i anglès, donant lloc al nou parlament britànic. La votació 109 vots a favor i 69 en contra a l'Assemblea escocesa.

Escòcia deixa d'existir com a Estat independent i s'uneix a Anglaterra (Union Jack), naixent així el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda.

De la Pax Britannica al ressorgiment del nacionalisme.

La unió amb Anglaterra va ser signada i recolzada per les classes dominants escoceses, però la resistència va ser dura, en 1745 hi va haver una gran revolta jacobita, que va acabar amb la derrota escocesa a la batalla de Culloden, la resposta britànica va ser dura: prohibició de la gaita , prohibició dels clans, prohibició del kilt, prohibició de portar armes als clans, derogació de la legislació dels clans, a més d'un progressiu arraconament del gaèlic.
Des de la seva unió amb Anglaterra, Escòcia va poder accedir al comerç amb les colònies britàniques, però el preu a pegar va ser un procés de desnacionalització del país.
El segle XVIII i XIX van ser una època de tranquilitat política a Escòcia. Només el fet d'intentar tenir més quota de participació en l'empresa Imperial britànica -que estava majoritàriament en mans angleses- crear els primers símptomes de tensió, que es van aguditzar a finals del XIX.

A finals del XIX i sobretot principis del XX es comença a estructurar el nacionalisme escocès, ple d'ambigüitat ideològica entre postures autonomista i independentista i tàctica entre el "lobbing" i la presència electoral.
El 1933 neix de la fusió de diversos grups Scottish National Party (SNP), però la seva irrupció electoral serà en la dècada dels 70 del segle passat, on comença a assolir percentatges que oscil·len del 11 al 30%. Els successius governs britànics laborista -preocupat per l'ascens de les formacions nacionalista- comencen política descentralització, coneguda com Devolution, que s'apliquen tant a Escòcia com a Gal·les, política descentralitzadora que va quedar interrompuda durant el govern de Margaret Thatcher.

El 1997 el poble escocès és convocat a les urnes per ser preguntat per una major autonomia; el resultat és de 74% de vots favorables a un autogovern per Edimburg.

El SNP,
Alex Salmond al capdavant, va guanyar les últimes eleccions escoceses amb la promesa d'un referèndum sobre la independència, referèndum, que va ser acordat amb el Govern britànic presidit pel conservador David Cameron el 2013, i que tindrà lloc a dia d'avui .
Kilt i clans
La societat cèltica és la que va crear les bases de les relacions existents en l'Escòcia actual. Un dels trets més característics i tradicionals és la constitució de clans, terme que deriva de la paraula gaèlica Clann (fills). El cap de la família era el pare ia aquest succeïen el fill: d'aquí procedeixen els cognoms que comença per Mac, que significa "fill de de". Més tard el terme clan va adquirir un significat més ampli i pertanyien a ell tots aquells que reconeixia l'autoritat d'un cap comú.
La singularitat de cada clan s'expressa entra altres coses, en l'ús del tartan -una tela escocesa- els motius i colors són propis i característics de cada clan.
Un altre tret tradicional escocès és el kilt, una faldilla de tela tartan, que només usen els homes. Aquesta tradició també deriva dels antics celtes que solien utilitzar una gran peça de tartan unida a la cintura i que els servia de manta a la nit. El kilt està fet d'una peça de tartan plisa de 8 metre de llarg; per confeccionar l'home ha de posar-se de genolls a terra, i el llarg de la faldilla és just el que en posició de genolls permet que la tela toqui el terra. Una característica del kilts és que per tradició no es pot portar res deixat d'ell. Els seus complements són igualment importants: la bossa o sporran de cuir, i la gorra generalment blava, que porten un pompó vermell.

El kilt es llueix més de 70 vegades a l'any a les reunions dels balls típics que es donen de maig a setembre, i també en els concerts de gaites de les
Highlands; el més tradicional d'aquests és el National Mod, que organitzada anualment l'An Comunn Gaidhealach, societat que es dedica a mantenir viu el gaèlic amb conjunts corals o solista que competeixen interpretant cançons gaèliques amb pites que llegeixen les seves composicions en aquesta llengua.

A finals d'estiu és quan tenien lloc les antigues festes agrícoles, ressò d'aquelles són els actuals festivals musicals, del qual destaca sobre tots al Festival Internacional d'Edimburg (-el famós Tattoo-, durant cinc setmanes i és el festival mundial de gaita escocesa.

Les llengües d'Escòcia

La llengua majoritària és l'anglès, encara que també es parla gaèlic, la llengua celta que van portar els escots des d'Irlanda. El percentatge de persones que té el gaèlic com a llengua mare és baix, 2%, tot i que en la zona oest del país aquest augmenta, fins a arribar al 76% a les illes Hèbrides.
Aquesta llengua celta, com ja hem dit, va arribar a Escòcia des d'Irlanda, sent el gaèlic escocès i el gaèlic irlandès, el mateix idioma fins a gairebé el segle XV i encara avui són llengües extremadament semblants. Al segle XVI el gaèlic escocès parlant en l'illa del Man, es va diferenciar donant lloc a una nova llengua: el manx.
Cal destacar especialment un idioma propi d'Escòcia, l'existència és avui poc coneguda, però que va ser una llengua parlada en la major part del país, especialment a la zona sud i a l'àrea d'Edimburg, la ciutat més anglo-saxona d'Escòcia, des de l'alta edat mitjana fins al segle XVIII. Es tracta del Scots, no hi ha un terme en castellà per designar (escocès ?), perquè amb el terme escocès ens referim al gaèlic i no a aquesta llengua, el Scots, de la família anglo-saxona.

El Scots, deriva-com l'anglès- de l'anomenat "Olde English", l'idioma germànic portat a la Gran Bretanya amb les invasions que van succeir a la caiguda de l'Imperi romà pels pobles germànics que van passar a ser els dominadors de la illa: angles, saxons i juts. Aquests pobles van portar el "vell anglès" fins a la zona sud d'Escòcia, on en el segle VII d. C es va convertir en l'idioma majoritari de l'illa al segle XI, mentre el gaèlic era arraconat a la zona nord-oest del país; durant és segle, aquest idioma llavors conegut com
Inglis (de angle) va patir influències de les famílies franco-normandes assentades al sud d'Escòcia, i del dialecte noruec conegut com norn, i parlant al nord-est d'Escòcia.

El Scots va seguir la seva evolució pròpia durant el segle XVI i va estar a punt de convertir-se en la "llengua nacional" d'Escòcia, seguint el procés de l'anglès a Anglaterra. N´obstant això la "Unió de les Corones" en 1603 i la "Unió dels Parlaments" 1707, les influències de l'anglès van ser cada vegada més forts, assistint des del segle XVIII a un fort procés d'estandardització lingüística amb l'objectiu d'eliminar qualsevol particularitat pròpia del Scot, i convertir l'anglès estàndard en l'única llengua anglo-saxona parlada al Regne Unit. La desaparició del Scots va ser absoluta, i només es va conservar en algunes petites àrees, categoritzat com "dialecte" de l'anglès; no obstant en els anys 80 s'han iniciat una campanya d'aquest idioma escocès, generalment unides a les campanyes de promoció del gaèlic.

No es pot deixar d'esmentar les formes dialectals del noruec que es parla a les illes Orcades i Shetland, illes que aspiren a independitzar d'Escòcia per tornar a sobirania noruega.
Símbols i banderes
És una particularitat escocesa el tenir dos símbols per a pràcticament tot: dues banderes, dos escuts, dos noms i dues ciutats emblemàtiques. Intentarem explicar el significat de tots ells.
La dualitat del nom respon simplement a la dualitat lingüística, sent Scotland el nom en anglès i Alba el gaèlic.
Com acabem d'indicar, Escòcia té dues banderes, i encara que només una és la oficial, les dues s'usen gairebé amb la mateixa freqüència, cosa que podrà confirmar fàcilment qui tingui l'oportunitat de presències qualsevol esdeveniment esportiu, folklòric, en els quals participi Escòcia.

La primera de les dues banderes a què ens referirem és l'oficial: coneguda com creu de sant Andreu, la mateixa està composta per aquesta creu en forma d'aspes. De color blanc sobre fons blau. Es tracta d'una de les banderes nacionals més antigues, datant del segle XI. Es va usar per primera vegada en 1286 en aquella ocasió apareixia amb la figura del sant entre les aspes i era el distintiu del dels "guàrdies d'Escòcia", un cos de l'exèrcit. En 1385 ja tenim l'evidència que s'usava sense la figura del sant, i és en 1542 quan adopta definitivament el fons blau, de manera que en propietat ha de datar-se d'aquesta data el naixement d'aquesta bandera. Cal fer notar que quan Escòcia i Anglaterra segellen la Union Jack 1707, uneixen també les seves banderes, per donar forma a la bandera britànica. Així doncs el model triat combinava la creu de sant Jordi vermella amb fons blanc anglès amb aquesta bandera escocesa; les aspes vermelles de menys dimensió es van incorporar posteriorment com creu de sant Patrici, en referència a Irlanda, llavors dominada per part del Regne Unit.
La segona bandera és l'antic escut d'armes escocès, consisteix en un lleó rampant vermell sobre un camp groc. Teòricament aquesta bandera només pot usar el rei o reina dels escocesos, encara que avui s'ha convertit en la segona bandera nacional. Hi ha un conflicte a Escòcia sobre si la reina britànica, en ser també reina dels escocesos, la podeu utilitzar o no, els nacionalistes escocesos ho neguen i reclamen que el seu ús només per quan es restitueixi el Regne d'Escòcia, tot i que la majoria d'ells siguin republicans; els escocesos que se senten britànics i la casa reial del Regne Unit esgrimeixen la seva legitimitat per usar-la, i així apareix en l'escut reial britànic, que està dividit en quatre quadrants, un amb el lleó escocès, un altre amb el arpa irlandesa i dos amb els tres lleons anglo-normands.

També dos són els escuts que té Escòcia com a propis, i cada un d'ells el porta al pit cadascuna de les seleccions dels dos esports més populars entre els escocesos. El primer és el ja esmentat lleó rampant, que llueix la selecció de futbol; el segon és un card, visible en les samarretes dels seus jugadors de rugbi. Segons s'explica, el card es va prendre com a símbol nacional una nit que els soldats anglesos intentaven sorprendre a un campament de soldats escocesos la conquesta hagués suposada la invasió d'Escòcia, comptes que els soldats anglesos avançaven en silenci per sorprendre i els adormits soldats de la guarnició escocesa, però en el seu avanç van haver de travessar un camp ple de cards, va ser el soroll d'aquests al ser posats el que va despertar als escocesos, donant-los temps a preparar-se per l'atac anglès a què van aconseguir rebutjar, podent així mantenir la llibertat del país .

Finalment hem de fer esment a la rivalitat entre les dues ciutats escoceses per ser considerades la capital del país: Edimburg i Glasgow. Una llarga lluita en què sempre hi ha hagut un clar vencedor, Edimburg, que és i sempre ha estat la capital escocesa. Diverses són les coses que diferències a ambdues ciutats; la primera és elegant, tranquil i amb una atmosfera i ambient medieval; la segona és conflictiva, industrial i amb fama de ser la més violenta de la Gran Bretanya. Edimburg és la ciutat el rugbi, Glasgow és la ciutat de futbol, esport més propi de les classes populars.
Escòcia un país fascinant que avui ha de decidir el seu destí.
Enric Ravello
Co-Portaveu de SOM Catalans.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top