divendres, 25 de juliol del 2014

JOSEP RIBAS I BOYONS, EL CATALÀ QUE VA FUNDAR ODESSA.




La crisi entre Ucraïna i Rússia pel control sobre els territoris de població russa sota sobirania de Kíev, ha provocat que l'actualitat política internacional dirigís la seva mirada a aquesta zona d'important valor geo-estratègic.
El conflicte rus-ucraïnès està lluny de resoldre i les actuals zona russòfones controlades per Ucraïna, estan en ple conflicte per obtenir la independència i la integració a Rússia. No obstant això altra va ser la sort de Crimea, que al març i després d'un referèndum-del qual yi vaig observador internacional-va tornar a Rússia. En la seva capital, Odessa es va arriar la bandera blava i groga ucraïnesa, per alçar-se la blanca-vermella-blau russa. Pocs saben que aquesta ciutat va ser precisament fundada per un català.

Un català a la cort de l'emperadriu Catalina de Rússia.
Josep de Ribas va néixer a Nàpols (en aquells dies part de la Corona Hispànica) fill del barceloní, Miquel de Ribas, funcionari de Carles III (aleshores Carles VII de Nàpols).
Valent i atrevit, va ingressar als 16 anys en l'exèrcit, però als 20 va fer amistat pel comte, Aleksei Orlov, germà de l'amant de l'emperadriu russa Catalina la Gran, el que va canviar la seva vida i també-en certa manera-el destí de Rússia.
En 1772 Josep de Ribas va prendre la decisió de traslladar-se a Rússia, ingressant en el cos de Cadets de Terra, però un altre cop el destí va fer que a Sant Petersburg entrés en contacte amb el nou favorit de l'emperadriu, el príncep Grigori Potemkin (el del famós cuirassat universalitzat per la pel·lícula de Einsestein), sent ascendit a coronel i posteriorment a brigadier. Com brigadier va ser una ajuda vital per Potemkim en la seva conquesta de Crimea per Rússia; per la seva destacada actuació a la batalla de Dniéper, de Ribas va obtenir el comandament de la flota russa del Mar Negre, gairebé tota composta per cosacos, amb els quals va assetjar la fortalesa turca de Ochakov i va prendre l'illa de Berezan, el que li va valer ser ascendit a l'ocupació de general.
El 1789, i en el context d'aquests enfrontaments amb la flota turca, assetjant la fortalesa otomà de Yeni Dunyá, va aixecar en aquesta mateixa badia un port militar, sobre el qual es construirà, en els anys posteriors, l'actual ciutat de Odessa.
El màxim assoliment, va arribar l'any següent, quan va prendre la -fins llavors considerada inexpugnable- fortalesa turca d'Ismail, el que li va valer entrar al selecte i més alt cercle rus, el trucant “cercle de les àguiles de Catalina”.
En 1792 de Ribas, en qualitat i un dels tres plenipotenciaris russos, va signar el tractat de Jassy amb Turquia, pel qual aquesta cedia a Rússia la riba nord del mar Negre. Catalina la Gran li encomanaria personalment la construcció d'Odessa en aquesta riba nord, cosa que va aconseguir un sol dos anys; poblada inicial i escassament només per cosacs, de Ribas va atreure a població russa prometent exempcions fiscals i terra, en pocs temps va arribar a 4.500 habitants-la gran majoria arribats de Rússia-i va esdevenir un dels principals ports del mar Negre.

Josep Ribas a la memòria de Odessa i de Rússia.
A la mort de l'emperadriu Catalina, el seu successor, el tsar Pau I, el va destinar a Moscou, on va crear el nou ministeri de Montes. Va morir el 2 desembre 1800 encara no se sap si per la greu malaltia que li provocada deliris o enverinat per Von Pahlen, qui temia que-en els seus deliris-revelés el cop que tots dos estaven preparant per portar al tron ​​al gran príncep Alexandre, l'hereu al tron.
Des de 1811 el seu nom està també el del principal carrer d'Odessa, encara que el govern comunista soviètic intentés canviar en diverses ocasions, havent de desistir en 1941 davant la pressió popular dels habitants de Odessa.
El 1944 amb el motiu del 200 aniversari de la ciutat, els seus habitants els van dedicar un monument al centre urbà, també la seva figura forma part del monument a Catalina la Gran a la capital de Crimea.
Josep de Ribas és un exemple de català valent, és referència per als russos per la seva vital participació en la conquesta de Crimea i la fundació d'Odessa, i és un exemple per a tots els europeus en la lluita de la nostra civilització (en aquest cas representa per Rússia) en la seva lluita contra l'expansió i el domini turc islàmic. Tot això de plena actualitat i vigència.
Enric Ravello Barber.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top