dimarts, 26 d’abril del 2016

BRETANYA: TRISKELLS, MEGALIÍTICS I NACIONALISME.



Per a qui ho veu des de lluny, el Mont Saint-Michel, apareix distant, inaccessible, com a reflex d'una altra realitat que se'ns cola sense saber com ni per on. Les marees fan que de vegades romangui aïllat, per a posteriorment, quan el mar es retira, tornar a oferir-nos la possibilitat d'arribar-hi. El fet que des d'èpoques del druides aquesta hagi estat un lloc de culte religiós, les successives construccions han culminat en l'impactant estat actual, reforcen el significat especial del lloc, sent sens dubte un important punt màgic.

Però a més de tot això, el Mont Saint-Michel marca la frontera històrica entre els ducats de Bretanya i Normandia, i si bé avui ha quedat administrativament dins de Normandia, els bretons han versificat la seva reivindicació: "La Couesnon a fait foile. Cy est li Mont a Normandie ".

Entrar des de Normandia a Bretanya, suposa un canvi molt més gran del que la curta distància que els separa podria fer pensar, es deixa enrere una regió -la normanda- on les empremtes escandinaves són molt visibles, des de les construccions fins a l'antropologia físiques dels habitants, per endinsar-se al també fascinant món celta de Bretanya. On -més enllà dels intents assimilacionistes del jacobinisme francès- la consciència de la seva realitat ètnica i identitària està molt present.

Bretanya es divideix en dues zones: l'Armòrica, coneguda pels gals com Armor, que etimològicament vol dir "regió propera al mar"; i la zona interior, Argoat. Una altra divisió més típica és la de Baixa i Alta Bretanya, sent la primera on es conserven més arrelades costums i l'idioma bretó.


BRETANYA A TRAVÉS DEL TEMPS

La primera realitat històrica amb la qual ens trobem a Bretanya, és el Megalitisme, una de les més primerenques expressions culturals europees, l'explicació encara és un misteri per a molts autors, però  com han demostrat Colin Renfrew i el C14, neix a l'Atlàntic nord, per des d'allà baixar cap al sud i penetrar a la Mediterrània.

Abans de l'arribada dels bretons, aquesta península rebia el nom de Armòrica, i estava habitada per altres pobles -també celtes com els bretons actuals- que formaven part del conjunt gal, i que havien arribat a aquesta zona al voltant del 500 a. C .. Aquests gals serien, per entendre'ns, Astèrix i els seus amics, que no són els ascendents dels actuals bretons. Malgrat el que ens expliquen aquests divertits còmics, la romanització sí que va arribar amb força a l'Armòrica, hi ha vestigis suficients que així ho testifiquen. La romanització va suposar l'abandonament lent però progressiu de la llengua gala, ja que els habitants van començar a acostumar-se a usar el llatí com a llengua oficial però també quotidiana. El fet que a Bretanya es parli avui una llengua cèltica el bretó es deu a la "receltizatció" de l'Armòrica (després Bretanya) entre els segles V i VI, pels Bretons vinguts de Gran Bretanya; els actuals bretons són els descendents d'aquests gales. De fet el somni del nacionalisme bretó és reunificar la nació "Des de Nantes a Cardiff".

Va ser la invasió de la Gran Bretanya pels pobles germànics: angles, saxons i juts, el que va portar als britans, desposseïts de les seves terres, a refugiar-se al Oest de l'illa -Gales i Cornualles- i d'aquí molt a instal·lar-se a Armòrica . No sabem molt de l'acollida que van rebre aquestes bandes d'immigrants arribats des de Gal·les en els anys 400 i 600, segurament es van anar instal·lant a les zones despoblades del país, però on la població primitiva era prou densa, es van produir enfrontaments, com el que va tenir lloc al segle VI a la zona dels vènets (tribu gal·la) on el cap bretó Waroch va haver de imposar-se a la força als armoricans de Vannes, que van demanar ajuda als francs per fer front a aquesta invasió, però que no van aconseguir parar-la i Waroch va extendre els seus dominis per tot el que avui coneixem com Bretanya, d'aquesta manera va ser el primer cap bretó que va unificar el territori. La seva expansió només podia ser frenada per Carlemany, qui per això va instituir l'anomenada Marca Bretona.

Els hereus de Carlemany van deixar el domini de la zona a un cap bretó, Nominoé, qui acabaria per independitzar-la totalment, instaurant la monarquia bretona i estenent els seus dominis fins a Rennes i Nantes, abans de morir en 851. El seu nét, Salaun, estén les fronteres de Bretanya fins a la màxima extensió coneguda mai i s'afirma amb el títol de "Rei dels bretons". Pocs anys després comença a arribar al territori, les incursions víkings, els qui són derrotats en primera instància per Alain el Gran, potser el sobirà més important de la història bretona, encara que a principis del segle X tornen a conèixer-se incursions víkings que són derrotats de nou per Alain Barbe-Torte, l'últim rei de Bretanya mort en 952, succeint- un període d'anarquia interna i misèria que durarà fins al segle XIV.

De 1341 a 1364 desenvolupa una guerra que pujarà a Bretanya a la ruïna, guerra per la successió del Ducat -Bretanya era un Ducat independent- en la qual Carles de Blois, recolzat pels francesos és derrotat per Joan de Montfort, aliat dels anglesos. La casa Montfort passa a dominar Bretanya des de 1364 a 1468, i tornin a aixecar el país, sent aquest el període més florent de la seva història; els ducs són autèntics sobirans, i només rendeixen un homenatge teòric als reis de França.

Ja en 1491, Ana de Bretanya, es casa amb Carlos VIII, rei de França, qui mor accidentalment, convertint-se ella en reina de França, i es torni a casar amb Luis XII. A la seva mort, la seva filla, Claudia de França, hereva del ducat, es casa amb Francesc I, qui fa la unió definitiva entre França i Bretanya.

Un fet del qual encara avui estan molt orgullosos els bretons, és que en 1534 Jacques Cartier descobreix les costes de Canadà, donant inici a una constant corrent d'emigració de bretons cap al nou territori, sent aquest -al costat de la emigració normanda- l'origen de població francòfona de Quebec.

Durant els segles XVI al XVIII, assistim a conats de guerres de religió, revoltes populars i activitats corsàries, centres poetes últimes a la ciutat de Sant Malo.

La Revolució de 1789, és acollida de forma molt diferent pels bretons: mentre uns li donen suport amb entusiasme, altres organitzen una revolta lleialista coneguda com La Chouannerie. Però serà amb el triomf definitiu de la Revolució, quan s'inicia el procés d'uniformització i assimilació al que tant s'han oposat  al conjunt dels bretons.


EN LLUITA PER LA IDENTITAT.

El moviment nacionalista bretó va ser el més precoç en la seva aparició dins de l'escena política francesa, ja ho va fer abans de 1914. A la França revolucionària i més tard a la República burgesa del XIX, Bretanya es va convertir en un dels bastions de la resistència contrarevolucionària de la noblesa recolzada pel clergat, amb una economia agrària el més autàrquica possible.

Durant la primera meitat del segle XIX va tenir lloc un despertar cultural en què es va exaltar el passat celta i les tradicions culturals pròpies del país. La defensa de la fe catòlica i l'idioma bretó era entès també com una barrera contra el laïcisme i el republicanisme. Ja en temps de la III República, l'aristocràcia agrària bretona va recórrer a la mobilització de la pagesia com a estratègia d'oposició a l'Estat central, i va ser en 1898 quan es va fundar la Unió Regionalista Bretona (URB), de la qual en 1911 es van escindir dos grups : la Federació Regionalista Bretona i el Partit Nacionalista Bretó, que va ser el primer a definir a Bretanya com "una nació oprimida com Polònia i Irlanda".

La primera Guerra Mundial, va suposar la decadència imparable de la preeminència econòmica de l'elit aristocràtica agrària, accentuant l'emigració bretona cap a altres parts de França, especialment París. Una nova generació d'estudiants de Rennes i Alta Bretanya va prendre el relleu en la direcció del moviment bretó. El 1918 tres joves monàrquics influïts per les idees de Maurras i l'avantguardisme cultural fundar el Grup Regionalista Bretó (GRB) i van començar a editar una revista bilingüe en francès i en bretó, Breiz Atao, referent històric del nacionalisme bretó. En 1920, Olier Modrel i altres dos activistes del GRB van fundar la Unió de la Joventut Bretona (Unvaiez Yaonakiz Vreiz) mostrant una tendència a la radicalització, sent partidaris de l'avantguardisme cultural i del laïcisme, i a partir de finals de la dècada dels 20, amb una clara orientació cap a la dreta radical. El zeitgeist de l'alliberament dels pobles, així com l'influx dels nacionalistes irlandesos, i en menor mesura, dels gal·lesos, considerats com a germans pels joves bretonnats, va tenir una gran influència en aquest grup. De fet la component celtista de Breiz Atao buscava redefinir el lloc de Bretanya dins de la comunitat de "nacions celtes", estrenyent encara més les relacions amb els nacionalistes gal·lesos des de 1931. Com a objectiu immediat el PNB proposava la transformació de França en un Estat federal i la seva incardinació en un procés d'unitat a escala europea.

Però el fracàs electoral va actuar de detonant de les divisions internes del moviment, dins el qual emergirien amb claredat una tendència de dreta radical i independentista encapçalada per Modrel, i un altre d'esquerra liberal i federalista, encapçalada per Duhamel i Marchal. El sector de Modrel, el més important numèricament, va re-fundar el PNB en 1931 ja amb clars continguts feixistes i corporativistes combinats amb la idealització dels mètodes d'acció directa i el insurreccionisme inspirat en el Sinn Féin irlandès, si bé només es van registrar accions armades esporàdiques per part del grup Gwenn ha Du (Blanc i Negre, en referència a la bandera bretona). Al programa Per un partit bretó dels celtes redivits, publicat per Modrel el 1931, el PNB declara la seva aspiració a un Estat bretó que exclogués dels pobles públics a estrangers i races llatines, respectés la petita i mitjana propietat però socialitza-se la gran propietat i es fonamenti en una via intermèdia entre el capitalisme i el socialisme, basada en una comunitat nacional sense classes.

Dins el PNB, el mateix Modrel encapçalava una tendència més radical que editava la revista Stur, on els continguts nacionalsocialistes es van fer explícits, combinant-amb una racisme pancèltic i antisemita, en el qual es proposava una Europa dirigida per pobles cèltics i germànics. El PNB va aconseguir controlar el grup Gwenn ha Du i integrar en la seva estratègia política, el temps que creava una petita milícia paramilitar. Ja existien alguns contactes amb Alemanya a través de l'Institut Anhenerbe de les SS i dels cercles celtologs de Munic, així com per via indirecta d'alguns autonomistes alsacians, cap a 1939 aquestes relacions es van intensificar, Breiz Atao donarà suport al expansionisme alemany i promourà una campanya contra l'entrada de França en la Guerra contra Alemanya.

El PNB va refusar a presentar-se en conteses electorals, preferint actuar com un grup de pressió que donava suport als candidats dels partits francesos en la mesura que jutjaven que aquests donarien suport un programa de mínims. Al Congrés de Guingamp la tendència nacionalsocialista i insurreccioniste, dirigida a l'extinció de l'Estat francès, es va imposar clarament, es va organitzar una milícia dirigida per Célestine Lainé que va rebre armes d'Alemanya a través de l'IRA. Com a resultat d'aquestes activitats, el govern francès va prohibir les activitats del partit i diversos dels seus líders -entre ells Modrel. Van haver de fugir a Alemanya, on es van relacionar amb ambients nacionalista radicals flamencs i irlandesos i amb diverses institucions alemanyes.

La invasió de França per Alemanya en 1940, va ser vista pel nacionalisme bretó com la gran oportunitat de construir un Estat independent, cosa que va comptar amb el suport total del règim alemany, i especialment de les SS. Es va arribar a propiciar una reunió entre Doriot, el líder nacionalsocialista francès recolzat pel III Reich, i representants bretons, en la qual el primer va admetre l'existència d'una nació bretona diferent a la francesa, i es va establir que en cas d'una victòria final l'Eix, Bretanya s'independitzaria de França. Modrel va tornar a Bretanya i va seguir al capdavant del PNB, unint la causa bretona a la sort d'Alemanya en la guerra; es van fundar organitzacions com els Bagadoù Stourm (Grups de combat), una organització paramilitar la bandera estava inspirada en els símbols bretons i en la bandera alemanya de guerra. És més, hi va haver fins i tot nacionalistes bretons que van rebutjar la no entrada del PNB en accions bèl·liques i van crear una unitat bretona dins de les SS, compost per diverses desenes d'homes i coneguda com Bretonische Waffenverband der SS, que va usar com a bandera la més antiga de Bretanya: creu negra sobre fons blanc.

Després de la Segona Guerra Mundial, l'estigma del col·laboracionisme afecte a tots els intents de re-fundar el moviment bretó. Els esforços dels militants bretons, i també de les seves noves generacions, va haver d'acontentar amb activitats culturals, per passar a una segona fase a la formulació de reivindicacions socioeconòmiques i, finalment, articular un nou discurs nacionalista de components diferents, on es faria fort l'element democràtic, i, de vegades, l'esquerrà, influïts pel moment i pels diversos moviments d'alliberament nacional dels anys 60. Si bé també és cert que molts dels antics militants bretons nacionalsocialistes, van formar part d'aquest nou nacionalisme, però alhora seguien permeables a les influències dels seus antics camarades que s'expressaven a través de publicacions, com va ser el cas del propi Modrel, qui va seguir cantant des del seu exili argentí les excel·lències de l'Europa de les ètnies en la seva revista la Bretagne Reéle .

Com acabem de dir, després de 1945 vam assistir a un primer moment de refundació de grups culturals. El 1946 es llança l'Associació de Gaiters (fundada inicialment en 1943) a ella segueixen cercles cèltics locals i diverses revistes i grups de defensa de l'idioma bretó que van organitzar marxes cíviques en defensa de la llengua en els primers anys seixanta.
Les demandes socioeconòmiques van començar a formular-se a partir de la constitució el 1951 del Comitè d'Estudis i Vinculació dels Interessos Bretons que aspirava a convertir-se en el portaveu de tots els interessos corporatius, socials i econòmics a Bretanya i "les seves forces vives".

Va ser en 1956 quan es va començar a re-articular políticament el moviment bretó. El 1956 diversos activistes van fundar Project d'Organisations de la Bretagne amb objectius regionalista que l'any següent es va convertir en el Moviment per l'Organització de Bretanya (MOB) .Els sectors juvenils i estudiantils, centrats a Rennes, van contemplar amb simpatia el procés d'independència d'Algèria, mentre l'ala conservadora proclamava la solidaritat dels bretons amb els colons francesos, aquesta facció més juvenil es va orientar cap a l'esquerra, posteriorment va abandonar l'organització i va fundar la Unió Democràtica bretona (UDB), la principal força nacionalista bretona de la postguerra . Després van sorgir grups més o menys radicalitzats i fins i tot organitzacions partidàries de la violència com el Front d'Alliberament de Bretanya (FLB), fundat el 1966 i autor de diversos atemptats tots ells incruents; el FLN va ser desmantellat i reconstruït en diverses ocasions. El 1982 va néixer el Partit Republicà Bretó (Strolad Pobl Breizh) i el Partit per l'Organització d'una Bretanya Lliure (POBL), de caràcter centrista i europeista, amb feble implantació electoral, però amb certa presència a les zones rurals del Finisterre bretó.

Si bé durant els anys 70 i 80 hi va haver alguna tímida col·laboració amb l'esquerra francesa, especialment amb el PSF de Mitterrand, aquesta es va acabar en 1982 amb la victòria electoral del aquest, i l'incompliment de la seva primera de regionalització; per contra els bretons es van trobar amb la desagradable sorpresa que en traçar el nou mapa regional, Nantes –la seva capital històrica- quedava fora de Bretanya, i inclosa en la fantasmagòrica regió "País del Loira".

En 2000 Patrick Montauzier, antic membre del Front d'Alliberament Bretó / Exèrcit Republicà Bretón (FLB / ARB) funda un nou partit nacionalista bretó ADSAV inspirat en el nacionalisme tradicional i avui l'única formació que lluita realment per la independència i la identitat de Bretanya.


EL BRETÓ: LLENGUA CELTA

Com les llengües romàniques, germàniques, llatines, eslaves, celtes i altres, formen part de la gran família de llengües indoeuropees. Al segle III a. C les llengües celtes ocupaven dos terços del continent europeu, i es parlaven des del mar Negre a l'Atlàntic. Avui només quatre d'aquestes llengües cèltiques han sobreviscut a l'extrem occidental d'Europa, que al seu torn es classifiquen en dos sub-grups:

-El grup britànic (o celtes p) al qual pertany el bretó, el gal·lès i el còrnic (de Cornualles), recents estudis afirmen que el bretó està encara més emparentat amb el còrnic que amb el gales, però encara és un tema de debat lingüístic. Per la seva banda recordeu que la llengua gal-celta parlada a Bretanya abans de l'arribada dels romans, va desaparèixer totalment, encara que sabem que fins al segle V d.C encara era parlat. Com a curiositat assenyalar que en bretó "Hola a tots" es diu: Demand d'an oll.

-el gaèlic (o celtes q) d'Irlanda i Escòcia, al costat del manx (de la Illa del Man).

Cadascuna d'aquestes llengües ha tingut la seva pròpia evolució i la seva situació varia d'un país a un altre. A Bretanya la zona anomenada bretonitzant, és a dir on es parla el bretó, s'estén a l'oest d'una línia que va de Sant Brieuc a Sant-Nazaire, i que comprèn Finisterre i l'oest de la costa armòricana, del Morbihan i del departament del Loire-Atlàntica. A l'oest d'aquesta frontera imaginés és on més trobem topònims bretons amb les partícules: ker, loc, plou, lan, etc.

Fa temps que els bretonitzants eren els membres de les famílies rurals i pescadores. A les ciutats, el bretó s'utilitzava per un nombre important d'antics pagesos i pels seus fills, com també pels notables que tenien relació amb el món rural ... o que eren respectuosos amb els drets del poble: polítics, clergues, metges, notaris , comerciants, etc. Si la proporció dels nens per als quals el bretó és la llengua materna ha disminuït fortament, aquesta amenaça sobre la llengua ha provocat una favorable presa de consciència en àmplies i variades capes de la població. Aquesta presa de consciència ha portat a la creació d'unes escoles infantils trucades Diwan (Creixement) al principi finançades pels pares i simpatitzants, en què es practica la immersió lingüística. Després de 30 anys d'existència, l'organització Diwan és reconeguda i gairebé totalment finançada per fons públics. Impulsada per aquest corrent popular i per les reclamacions d'institucions europees, el Ministeri d'Educació francès, ha fet, finalment, una excepció al sacrosant monolingüisme francès i ha creat classes infantils, primàries i fins i tot secundàries bilingües.

Però el combat per mantenir aquesta centenària llengua, no es circumscriu només a l'ensenyament. Diverses editorials difonen revistes i obres en bretó -el 20% de les publicades a Bretanya- així com diversos productors de cinema, de ràdio i músics creen en brezhoneg, per la seva banda hi ha televisions i ràdios bilingües i el bretó s'ha introduït en la senyalització de les carreteres i en els panells urbans.


SÍMBOLS: TRISKELLS i ERMINS

La bandera bretona, la famosa Gwenn ha Du (blanc i negre) va ser dissenyada en 1923 per Morcan Marchal militant de Breizh Atao (Bretanya per sempre). Les seves bandes negres representen les quatre zones de parla bretona: Lleó, Trégor, Cornuailles i Vannetais; les blanques les de parla francesa: Rennais, Nantais, Dolois, Malouin, Penthièvre; i els erminis (en el quadrant superior esquerre) l'antic ducat de Bretanya. En general aquesta bandera intenta sintetitzar el tradicional escut d'armes bretó i la diversitat de les seves regions, el seu disseny va estar influït per la bandera grega, referent obligat per als moviments nacionalistes de l'època per la seva lluita contra l'ocupant otomà.

Històricament coneixem altres estendards i banderes bretones. La primera de la qual tenim notícia és la Kroaz Du (creu negra sobre fons blanc) usada pels creuats bretons al segle IX, probablement va ser la bandera nacional fins 1531. En 1213 el rei de França va donar al ducat de Bretanya a capet Pierre de Dreux Mauclerc, que per raons desconegudes va canviar l'anterior escut bretó per un altre amb un fons blanc i sobre ell un camp d’erminis, aquest va ser el definitiu escut que encara avui es conserva a la bandera bretona. S'explica que va adoptar l'ermini perquè un duc bretó al segle X va veure com un petit ermini es va tornar contra una guineu que l'assetjava i, oblidant qualsevol temor, va atacar a l'animal més gran: això, va pensar el duc. Simbolitzava l'actitud que havien de tenir els bretons davant les constants amenaces de les invasions víkings.

Un altre símbol que es pot veure per tota Bretanya és la triskell, els seus tres braços representen els tres elements: terra, aigua, foc per a uns; per a altres la perfecta harmonia entre els tres ordres de la societat tradicional celta: druides, guerrers i camperols. Encara que el seu significat es més profund i remeti al simbolisme polar.


MÚSICA I TAULA.

Melodies màgiques sortides d’ instruments similars caracteritzen tota la música celta: Bretanya, Cornualla, Escòcia, Irlanda, Gal, Galícia, l'illa del Man, Astúries, pertanyen al mateix món dels bells sons de les gaites, violins i arpes.

A Bretanya, després de la Segona Guerra Mundial, s'assisteix a la recuperació del folklore propi amb la creació de la Bodaged ar Sonérion, assemblea de músics que recupera la badag, la forma bretona de les bandes de gaiters. Des dels anys 70, Alan Stivell, funda escoles per als nous músics, en què, entre altres coses, es recupera l'antiga arpa bretona. Més recentment ha estat Dan Ar Braz qui més que ha fet per la música cèltica a Bretanya. Hereva de les més antigues tradicions, la música celta conjuga avui aquesta herència amb una important renovació música. La música celta és present tot l'any a Bretanya tant per l'existència de nombrosos grups (Alan Strivell, Tri Yann Am Naoned, Gilles Servat, Clam's. Denes Prigent) com a per les reunions anuals de gran importància a tot el món celta - festivals de Rennes, Corniualle, Quimper i l'inter-cèltic de Lorient- Encara que gairebé més interessants són els festivals típics de cada poble com el que vam tenir la sort de veure a la petita localitat de St Pol de Léon-Kastell Pol, on se celebraven les festes locals a la plaça del poble: un grup tocava en directe i la gent sortia a ballar cadascuna de les cançons, tots sabien perfectament com fer-ho i mentre sonaven les cançons la gent ballava formant un gran cercle que anava donant voltes sobre si mateix , mentre que en altres cançons es formaven diversos cercles més petits, i en altres es formava una mena de gran serp que avançava lentament per tota la plaça, i en una altra es ballava de tres en tres: de fons una gran foguera feia d'insuperable acompanyament visual.

Com a recomanació final aconsellaríem acabar de llegir aquest article assaborint el més famós dels plats bretons, una crêpe -o millor dues, una salada i una dolç-. Acompanyada d'una bona sidra bretona-. Més semblant a la irlandesa que a l'asturiana. I per agafar el son una mica del tradicional whisky local, molt poc conegut fora de Bretanya perquè no es destina a l'exportació, però que en el seu sabor i aroma recull diversos dels secrets de la màgica Bretanya.

Enric Ravello i Barber
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top