dimecres, 17 de desembre del 2014

L'IMPACTE DE LES SANCIONS A RÚSSIA A L'ECONOMIA CATALANA




La devaluació del ruble s'ha traduït en una brusca baixada de l'IVEX, amb les consegüents pèrdues per als inversors en borsa. És una de les conseqüències immediata de la pèrdua de valor de la divisa russa. Una altra que notarem molt aviat, serà la disminució dràstica del turisme rus al litoral català, amb la consegüent caiguda en els ingressos de l'hostaleria a l'època estival; els russos havien arribat a convertir-se en el primer contingent de turista per nacionalitats, la seva dràstica disminució es notarà, com també ho notarà el sector immobiliari, que veurà una enorme caiguda d'inversions russes.

Les sancions de la UE a Rússia: una imposició Obama. L'origen d'aquesta situació està en les sancions comercials decretades per Washington i Brussel·les contra Rússia, com a element de pressió en la crisi ucraïnesa. La UE, que no ha estat capaç de marcar una posició pròpia en aquesta crisi, ha evidenciat de nou la seva incapacitat política i la seva inexistència militar en el pla internacional i s'ha conformat una vegada més amb el paper de titella subalterna dels Estats Units.

Brussel·les va decidir participar en aquest atac econòmic contra Moscou només podria haver-hi dos perdedors: la UE i Rússia, i conseqüentment un guanyador, el rival comercial i econòmic de tots dos: Estats Units. Les conseqüències negatives que hem enumerat al començament d'aquest article, es sumen a les enormes pèrdues que els sectors agrícoles i ramaders de Catalunya -xifrades en 110 milions d'euros- i al País Valencià han patit en no poder exportar la seva producció a Rússia, la resposta de Moscou a les sancions de Brussel•les. El que és més greu, Rússia ha buscat proveïdors alternatius a Sud-Amèrica i Egipte, amb el que els nostres agricultors i ramaders poden haver perdut per sempre l'enorme mercat rus.

La UE no té res a guanyar enfrontant-se a Rússia. L'objectiu teòric de les sancions obligar Putin a acceptar la creixent presència nord-americana a l'Europa de l'Est, i especialment a Ucraïna, és a dir en la mateixa frontera russa. Res d'això ha passat, no passarà, les sancions -i l'actuació nord-americana en general- només estan tenint com a conseqüència una creixent tensió amb Rússia, i l'allunyament entre Europa occidental i Moscou, objectiu real de Washington.

De nou Brussel·les ha equivocat la jugada, provocar Putin no és prudent, un clima prebèl•lic entre UE i Moscou és el que menys interessa als ciutadans europeus. Al contrari, aquesta crisi ucraïnesa i les seves sancions han truncat l'acostament que s'estava produint en els últims anys entre la UE i Rússia, un acostament que beneficia les dues parts des del punt de vista econòmic, comercial, energètic i diplomàtic. Un acostament que per tots els mitjans va tractar d'impedir Obama, recordem, ell ha estat qui ha pressionat Brussel·les per adoptar aquestes mesures comercials contra Rússia, que també ho són contra els interessos europeus.

Enric Ravello
Co-portaveu de SOM Catalans
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 commentaires

Traductor / Translate

 
© Enric Ravello Barber
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top